İSTANBUL

Avrupa Güvenli̇k ve İşbi̇rli̇ği̇ Teşki̇latı Parlamenter Asamblesi̇ (AGİTPA) Başkanı Christine Muttonen, Türkiye'deki darbe girişiminin, modern çağda demokrasiye karşı gerçekleştirilen saldırıların en açık örneklerinden biri olduğunu belirterek, "Bu darbe girişimi, aslında demokratik kurumların güçlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Hepimiz, demokrasiye yönelik saldırılara birlikte karşı durmalıyız." dedi.

Muttonen, TBMM'nin ev sahipliğinde düzenlenen NATO Parlamenterler Asamblesinin 62. Genel Kurulundaki konuşmasında, günümüz dünyasında ülkelerin tek başına güvenliğini sağlayamaz halde bulunduğuna işaret ederek, güvenlik için diyalog tesis edilmesi ve ortak zemin aranması gerektiğini vurguladı.

"Demokrasinin güçlendirilmesi açısından birlikte çalışmak önem taşıyor"

Muttonen, siyasi kurumların ve normların baltalandığı dönemlerde, demokrasinin güçlendirilmesi açısından birlikte çalışmanın önem taşıdığının altını çizerek, "Türkiye'de birkaç ay önce bir darbe girişimi yaşandı ve modern çağımızda demokrasiye karşı gerçekleştirilen saldırıların en açık örneklerinden biriydi. Parlamentoya atılan bombaların yarattığı enkazı görmek bizi çok etkiledi. Ağustos ayında da Türkiye'ye bir heyetimiz geldi. Bu darbe girişimi, aslında demokratik kurumların güçlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Hepimiz demokrasiye yönelik saldırılara birlikte karşı durmalıyız.

Bu bağlamda AGİTPA'da meslektaşlarım tarafından Türkiye'deki son gelişmelere ilişkin dile getirilen endişelere katılıyorum. Bazılarımızın hala anlayamadığı sebeplere dayalı olarak milletvekillerinin tutuklanması ile ilgili endişelerimizi dile getirmek istiyorum. Özellikle böyle zor zamanlarda açık diyaloğa odaklanmalıyız. Bu dönemlerde çoğulcu parlamentonun katılımının daha önemli olduğunu düşünüyorum. Biz de bu alanda ve diğer konularda AGİTPA olarak Türk makamlarıyla yapıcı bir diyalog tesis ettik. Türk makamlarından insan hakları koruma önlemlerinin OHAL esnasında devam ettirilmesini talep ettik. İşbirliğimizin ve görüşmelerimizin devam etmesini umut ediyoruz. 'Türk halkının faydasına olacak şekilde demokrasiyi nasıl daha fazla destekleyebiliriz?' bu alanda işbirliğimizi ve tartışmalarımızı devam ettirmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA