Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’ne bağlı Dolapdere Köyü’nde 14 temmuz perşembe günü 13 askerin şehit düştüğü saldırıyla ilgili idari soruşturma sürerken, yapılan ölü muayenelerinde hem askerlerin hem de PKK’lıların bedeninden silah mermileri çıktı. Ölümlerin mermilerden mi yoksa yanmadan mı kaynaklandığı ise kesin otopsi raporu ile anlaşılacak.

Milliyet’in haberine göre, Genelkurmay Başkanlığı’nın başlattığı idari soruşturma kapsamında, PKK tarafından kaçırılan 3 kişiyi arayan birliğin kaç gündür arazide bulunduğu, askerlerde olağandışı bir yorgunluğa yol açacak farklı bir gelişme yaşanıp yaşanmadığı, çatışma esnasında komuta zafiyeti bulunup bulunmadığı, bölgede görevli uçak ve helikopterlerin çatışma devam ederken hangi koordinatlarda bulundukları, çevredeki birliklerin yardıma gelip gelmedikleri, gelme imkanlarının bulunup bulunmadığı gibi tüm unsurlar geniş biçimde araştırılacak. Bu kapsamda, çatışmada yaralanan ya da yara almadan kurtulan askerlerin ve komutanların ifadelerine de başvurulabilecek.

 4’ü başından vuruldu

Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’nin olayla ilgili başlattığı adlî soruşturma da devam ediyor. Alınan bilgiye göre, savcılığa, olaydan sonra hazırlanan ölü muayene tutanakları gönderildi. Tutanaklar, yangın nedeniyle şehit düştüğü söylenen tüm askerlerde kurşun yaralanmaları bulunduğunu ortaya koydu. 4 askerin başından vurulduğu ve kafataslarının parçalanması sonucu beyin harabiyeti yaşadıkları bildirildi. Askerlerden 2’sinin gözlerine, 7’sinin ise boyun, sırt, göğüs bölgelerine kurşun isabet ettiği de belirlendi. Kesin otopsi raporu, vücudundan mermi çekirdeği çıkmasına rağmen, vücutlarında birinci derecede yanık bulunan askerlerin, hangi nedenle yaşamını yitirdiğini de ortaya koyacak. Askerlerin şehit düştükten sonra mı yandıkları, yoksa yaralıyken yanarak mı şehit düştükleri bu incelemeler sonunda ortaya çıkacak.

 PKK’lılar da kurşun

Çatışma sırasında ölen ve cesetleri morga getirilen 2 PKK’lının vücutlarından da tamamen yanmış olmalarına rağmen kurşun çekirdeği çıktığı öğrenildi. Bu nedenle, ölüm nedeni konusunda benzer bir inceleme PKK’lılar için de yapılacak.


Taraf