GAZİANTEP - Feride Pelin İnal

Suriye Geçici Hükümeti Başbakan Danışmanı Muhammed Vecih Cuma, "Uluslararası toplum, bu DEAŞ canavarından kurtulmak istiyorsa onu dört bir taraftan kuşatmalıdır. Bu, askeri harekatın yanında siyasi kararlarla daha da hızlandırılabilir." dedi.

Cuma, AA muhabirine, DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin tehdidini bertaraf ederek sınır güvenliğini artırmak ve koalisyon güçlerine destek için Suriye'nin kuzeyinde 24 Ağustos'ta Fırat Kalkanı Harekatı başlatıldığını anımsattı.

Harekat kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) büyük gayret gösterdiğini belirten Cuma, Suriye'de güvenli bölge oluşturulmaya çalışıldığını söyledi.

"Münbiç'te PYD neyse Rakka'daki DEAŞ odur"

Bab'da terör örgütü DEAŞ'ın gücünün kırıldığını anlatan Cuma, "El Bab'daki ilerleyişin ağır olduğu düşünülüyordu. Bunun sebebi de TSK ve ÖSO'nun kimsenin canına ve malına zarar vermemek için titizlikle ilerlemeye çalışmasıdır. DEAŞ terör örgütü, çok şeytani bir yöntem kullanarak, insanların kolayca ulaşacağı yerlere mayın döşemiş, El Bab'ın altına tüneller eşmişler. O yüzden çok ağır ilerleniyordu." ifadelerini kullandı.

Bunlara rağmen Bab'ın terör örgütü DEAŞ'tan temizlendiğini vurgulayan Cuma, "El Bab artık özgür. Burada yaşayan insanlar artık sefil olmayacak. Bu terör örgütünün baskısından kurtuldular." dedi.

Bab'dan sonra Münbiç ve Rakka'da operasyonların süreceğini dile getiren Cuma, "Münbiç'te PYD neyse Rakka'daki DEAŞ odur. Bu iki terör örgütünün birbirinden farkı yok. Bunların ikisi de büyük tehlikedir." diye konuştu.


Kaynak: AA