Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz” diyerek, işaret ettiği 7 Haziran – 1 Kasım 2015 tarihleri arasıyla ilgili çarpıcı bir bilgi ortaya çıktı. Buna göre, o dönem Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığında, Ağustos 2015’te toplanan Bakanlar Kurulu, Suriye’den gelebilecek terör tehdidine karşı bölgedeki dost gruplara silah ve malzeme verilmesi, bunların sınırdan geçirilmesi kararı aldı. Karar kapsamında devletin ilgili birimlerine açık yetki verildi.

Alican Uludağ’ın Cumhuriyet’teki haberine göre, “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz. Bugün insan yüzüne çıkamazlar, açık söylüyorum. Neden mi? Gelin hafızanızı bir yoklayın. İleride bir gün Türkiye Cumhuriyeti tarihi yazıldığı zaman en kritik dönemlerden biri 7 Haziran – 1 Kasım arasındaki dönem olacaktır” diyen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamaları gündemdeki yerini koruyor.

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da bitiyor Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da bitiyor

Cumhuriyet, o döneme ilişkin yeni bilgilere ulaştı. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, 7 Haziran 2015’te, AKP’nin tek başına iktidarını kaybetmesi üzerine yeni hükümet kurulana kadar görevine devam eden Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Ağustos 2015’te, Suriye’deki iç savaşla ilgili önemli bir karar aldı.

Cihatçı gruplar Türkiye tarafından büyük oranda desteklendi”

Bakanlar Kurulu’nda, bu kapsamda, Suriye’den gelebilecek terör tehdidinin önlenmesi amacıyla buradaki “dost grupların” desteklenmesi kararlaştırıldı. Alınan kararla, bu konuda devletin ilgili birimlerine açık yetki verildi. Buna göre Türkiye, Suriye’de “dost grup” olarak gördüğü örgütlere silah ve teçhizat desteği verecek, devletin ilgili birimleri, bu grupların sınırdan getirilip götürülmesi konusunda tam yetkili olacaktı. Yine bu örgütlerin kullanacağı silahların yurt dışından ithal edilmesi amacıyla ilgili birimlere yetki verilirken, bu malların girişleri gümrük dışı tutuldu. Bu tarihten sonra, arasında birçok cihatçı örgütün de olduğu gruplar Türkiye tarafından büyük oranda desteklendi.