Gençlik Muhalefeti, TKP ve Öğrenci Kolektifleri üyesi öğrencilere 4. Büyükelçiler Konferansı'na katılmak Trakya Üniversitesi'ne gelen Ahmet Davutoğlu'nu protesto ettikleri için 600 gün hapis cezası verildi.

Yaklaşık 6 aydır devam etmekte olan dava süreci sonrasında, duruşmada verilen karara ilişkin açıklamada, özel güvenliklerin görevini yaptığı ve okul içinde çıkan bir olayda müdahale edebileceklerine ilişkin ifadeler bulunmakta. Açıklamada, kongre sırasında öğrencilerin sert polis müdahalesine maruz kalmaları ise "normal" olarak görülmekte.

Duruşma sonucunda özel güvenliklere orantılı güç kullandığına kanaat getirilerek beraat verilirken, 3 öğrenciye 600 gün hapis cezası, maddi karşılığı olarak da 30 bin lira para cezası verildi.

Ne olmuştu?
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Büyükelçiler Toplantısı için Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'ne gelişi, Gençlik Muhalefeti, TKP'li öğrenciler ve Öğrenci Kolektifleri'nin ortak yaptığı eylem ile protesto edilmişti.

İki gün önce Edirne halkına ve öğrencilere açık olacağı duyurulmasına rağmen, öğrencilere kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının olduğu kongre merkezinin önünde basın açıklaması yapmak isteyen öğrenciler polisin sert müdahalesi ile engellenmek istenmişti.

Bunun üzerine polis ve özel güvenlik öğrencilerin basın görevlileri basın açıklamaları engellenmiş, çıkan arbedede birçok öğrenci yaralanmış ve gözaltına alınmıştı.

Darp raporu alıp şikayetçi olmak isteyen bir öğrencinin karakolda polisler tarafından "sen şüpheli listesinde olan birisin polisten şikayetçi olursan bunun altından çok şey çıkartırız, çıkamazsın" şeklinde tehdit edildiği gözlerden kaçmamıştı.

(soL - Edirne)