Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte Antalya'daki programının ardından 'İslam Dünyası Turizm Başkenti Tanıtımı ve Kutlu Doğum Özel Programı'na katılmak için özel uçakla memleketi Konya'ya geldi. Davutoğlu, Vali Muammer Erol ve protokol üyeleri tarafından karşılandıktan sonra programın yapılacağı Spor ve Kongre Merkezi'ne geçti. Salonda alkışlarla karşılanan Davutoğlu, hemşehrilerini selamladı.

Davutoğlu'na Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da eşlik etti. İslam İşbirliği Teşkilatı Kültür ve Turizm Bakanları Komitesi tarafından Konya'nın 'İslam Dünyası 2016 Turizm Başkenti' olarak seçilmesi nedeniyle düzenlenen tanıtım programı Kuran'ın okunmasıyla başladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Konya'nın 10 binlerce Suriyeli'ye kucak açtığını belirterek, salondakilere 'Özgür Suriye bayraklarını, al bayrakla yan yana görmek istiyorum'dedi.

IŞİD, PKK AYNI RUH

Terör örgütleri IŞİD ve PKK'ya değinen Davutoğlu, şunları söyledi:

'Bugünlerde İslam medeniyetinin en güzel şehirleri Halep'ten Şam'a, Bağdat'tan Sana'ya yağmalanıyor, yerle bir ediliyor. Dün Saraybosna'yı, Mostar'ı yerle bir eden medeniyet düşmeni ruh, bugün IŞİD kisvesinde başta İslam beldelerini, müslüman şehirlerini hulafi gibi yerle yeksen ediyor. Şam'ı, Halep'i, Bağdat'ı, Telafer'i, Bayırbucağ'ı yerle bir eden aynı vandal ruh, PKK kisvesiyle Sur'da, Cizre'de Selçuklu'nun Osmanlı'nın medeniyet mirasını yağmalıyor.'

Evrensel bir cinayet işlendiğini ve buna seyirci kalınıldığını ifade eden Davutoğlu, 'İşte buradan Şam'ın kardeşi Konya'dan, Halep'in, Diyarbakır'ın Cizre'nin, Saraybosna'nın kardeşi Konya'dan bütün bu diyarlara bir kez daha vurgulayarak söylüyorum, onların kaderi bizim kaderimizdir. Onlar huzura kavuşana kadar bütün bir Türkiye ve bütün bir Konya, bütün varlığıyla orada olacak. Konya bunu iyi bilir. Bugün Konya'nın mahallesi Bosna Hersek Mahallesi'dir. Aliya İzzet Begoviç Caddesi'dir. Konya kendini İslam dünyasıyla özdeşleştirmiştir. Geçmişte Mostar köprüsünü bombalayan Sırp sniper keskin nişancıdıydı. IŞİD'in, PKK'nın, Suriye rejiminin sniperları aynı hasta ruhu taşımaktadır. Bu büyük evrensel cinayet karşısında dünyanın bütün mimarları, bütün mühendisleri ayaklanmalıydı. Ama ne yazık ki, sadece siyasetçiler, sadece devlet adamları değil, yazarlar, sanatçılar, ressamlar, din adamları da bu cinayetleri seyrediyor. Batının, her fırsatta vurguladığı hümaniter değerler, insanı değerler, Avrupayı, Avrupa yapan değerler nerede diye soruyoruz. Aziz kardeşlerim biz Türkiye'nin imkan ve kaynaklarını Türkiye'ye sahip çıkmak için kullanıyoruz. Şehirlerimizi mamur etme derdinde olduğumuz gibi İslam'ın bütün şehirlerine gücümüz, takatimiz nispetinde sahip çıkıyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, TİKA gibi kuruluşlarımız güçleri oranında dünyanın her yerindeki eserlerimizi ihya etmeye çalışıyor.'diye konuştu.

Diyarbakır'a yaptığı ziyareti anlatan Davutoğlu, tekbirlerle karşılandığını, al bayraklarla 'şehitlerle ölmez, vatan bölünmez' diye halkın haykırdığını belirtti. Davutoğlu, 'Terörle kardeşleğimizi zehirlemek isteyenlere inat, kardeşlerimizle orada aynı kıblemize yöneldik, birlik ve beraberliğimiz için dua ettik.'dedi.

'BAŞKALARI GİBİ ANKARA'DA SIKIŞMIYORUZ'

Davutoğlu, 'Biz aziz milletimize hizmet yolunda aşkla, muhabbetle çalışmaya devam ediyoruz. Başkaları gibi Ankara sıkışmıyoruz, her hafta başka bir ilimizde vatandaşlarımızla kucaklaşıyoruz. Başkalarının gündeminde millete hizmet yok. Başkalarının gündeminde medeniyet, şehir ve eser yok. Biz ise sadece eserlerimiz, bu ülkenin hizmetindeyiz. Ülkemize yönelen terörün, etrafımızı saran ateş çemberinin gündemimize esir almasına asla izin veremeyeceğiz'dedi.

Başbakanın konuşmasından sonra dünyaca ünlü sanatçı Yusuf İslam, sığınmacılar için 'He Was Alone' adlı bestelediği şarkının klibini anlattı. Ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yusuf İslam ile programa katılan Ömer Faruk Abdullah'ı, tablo hediye edip ikisini de fahri Konyalı ilan etti.

BAŞBAKAN İLAHİ SÖYLEDİ

Daha sonra sahneye çıkan sanatçı Mustafa Ceceli, ilahiler söyledi. Mustafa Ceceli 'Allah Allah' adlı ihaliyi söylediği sırada mikrafonu Başbakan Davutoğlu'na uzattı, Davutoğlu da ilahiye eşlik etti.

Başbakan Davutoğlu, Ankara'daki yoğun programları nedeniyle programdan erkenden ayrıldı.

BAŞBAKAN, MEVLANA MÜZESİNİ ZİYARET ETTİ

Başbakan Erdoğan, İslam Dünyası Turizm Başkenti tanıtım programından ayrıldıktan sonra Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından eşi Sare Davutoğlu ile birlikte havalimanına geçen Davutoğlu, özel uçakla 00.45 sıralarında Ankara'ya hareket etti.

Kaynak: DHA