İstanbul- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk kanalında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. "Bugün 27 Mayıs askeri darbesinin yıl dönümü. CHP olarak 27 Mayıs'a nasıl bakıyorsunuz. İlerici bir darbe miydi, ihtilal miydi, bir devrim miydi?" sorusuna, Kılıçadaroğlu, "Bakış açısına göre değişir tabi. Ama olması geren bir darbenin olmamasıydı. Çünkü darbelerin tarihine ve öncesine baktığımız zaman CHP'nin iktidara en yakın olduğu dönemlerde darbeler olmuştur. Demokrat Parti'nin yıprandığı bir dönem CHP'nin de iktidara en yakın olduğu dönemdir. Ama o dönemde bir askeri darbe olmuştur, faturası CHP'ye çıkmıştır. O dönemde darbenin sonucunda 3 siyasetçinin idam edilmesi hala bugün Türkiye'de kanayan bir yaradır. Dolayısıyla siyasi mahkemelerin Türk demokrasisine ciddi zararlar verdiği o zamanların toplumun belleğine kazandığını biliyoruz. Daha öncede ifade etmiştim, darbelerin olmadığı ama kendi iç dinamiklerimiz ile toplumu ileriye taşıyabilecek bir siyaset anlayışının egemen olduğu bir Türkiye istiyoruz biz" cavabını verdi.

"Mağdur olan biziz"

"Geçmişte CHP'nin darbelere destek verdiği de hep söylendi, eleştirildi. Öyle oldu mu sizce de?"
şeklindeki bir soru üzerine de Kılıçdaroğlu, "Hep eleştirilir. Darbeleri CHP yapmıştır gibi bir algı öteden beri kamuoyunun belleğine kazınmak istenir ama gerçek tam tersidir. Darbelerden en çok mağdur olan biziz" şeklinde konuştu.

"Erdoğan'ın tarihi bilinci yoktur"

Darbeler döneminin bittiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Demokrasi bilinci gelişmiştir. Artık toplum bunu görmüştür. Darbeler toplumu geriye götürmüştür" dedi.

"Başbakan Erdoğan '27 Mayıs CHP zulmünün resmi belgesidir' dedi. Menderes'i idam sehpasına götüren süreçte CHP'nin bir rolü var mıydı?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Rahmetli İnönü'nün mektubu vardır Cemal Gürsel'e. İdamları yapmayın diye. O mektubu eğer arzu ederse Sayın Erdoğan'a gönderirim. Ama Erdoğan'ın tarih bilgisi, bilinci yoktur" yanıtını verdi.

İptal edilen tatbikatlar

Kılıçdaroğlu, iptal edilen tatbikatlara ilişkin de şunları söyledi:
"Herkes içeride olduğuna göre kim tatbikat yapacak? Bir kere gelenekselleşen tatbikatların yapılması lazım. Yapılmamasının çok önemli nedenlerinin olması lazım. O zaman bunun açıklanması lazım. Genelkurmay da açıklarsa o zaman 'Genelkurmay niye konuştu?' diyecekler."


Kaset olayı

Kılıçdaoğlu, MHP'yi sarsan kaset olayına ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:
"Benim anlayamadığım nokta şu; Yasadışı yolla elde edilen görüntüleri siyasette kullanmak ahlaka aykırıdır. Siz insanın görüntülerini alıyorsunuz. Sonra bir başbakan olarak o görüntüleri izliyorsunuz, meydanlarda konuşuyorsunuz. Bir başbakana bu yakışır mı? Bulması gereken hükümet. Kim olursa olsun ortaya çıkarmak hükümetin görevi."

cumhuriyet