TÜLAY ACAR

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin ilki, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Başakşehir Belediyesi işbirliğiyle 23-30 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Festival boyunca, adaletin sinema ve diğer sanatlarla ilişkisi sergilenecek ve panel, tartışma ve atölyeler aracılığıyla irdelenecek. Farklı ülkelerin adalet sistemlerinin suça ve karşılığında belirlenen cezalara bakışlarının, Türkiye’dekiyle karşılaştırılmasına olanak sağlayacak festivale yaklaşık 40 ülkeden, 100'e yakın film katılacak.

'SUÇ VE CEZA KONGRESİNE OLAN İLGİ İLHAM OLDU'
Prof.Dr. Adem Sözüer, bu festivali geçen yıl organize ettiği 'Dünyada ve Türkiye'de Ceza Hukuku Reformları Kongresi'ne olan olumlu tepkiler sonucu düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.

İşbirliği teklifinin Başakşehir Belediyesi'nden geldiğini ifade eden Prof.Dr. Sözüer şunları söyledi:

"Suç ve ceza! Her zaman, her toplumda var olan ve tartışılan bir ikili. Suçun mağdurları, haksız mahkûm olanlar… Hepsinin haykırışı ortaktır: Adalet istiyoruz! Bir yandan özgürlüklerimiz kısıtlanmasın isteriz, diğer yandan güvenliğimizin etkin biçimde sağlanmasını talep ederiz. Bu tartışmalar ve talepler sadece ceza hukuku bilimini değil, sanat dallarını ve özellikle de sinema sanatını yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle bu konulara sanatsal ve akademik bir bakış açısı getireceğiz."

ANA TEMA: DARBELER
Adalet-toplum, adalet-birey ilişkisine sosyal ve sanatsal farkındalık yaratması amaçlanan festivale, suç ve ceza kavramına değişik bakış açıları getiren filmlere imza atmış sinemacıların, uluslararası alanda isim yapmış akademisyenlerin, üniversite öğrencilerin ve tüm sinemaseverlerin katılımı hedefleniyor.

Festivalde ayrıca, atölye, panel, sergi ve üniversite öğrencileri arası bir kısa film yarışmasına da yer verilecek. Bu yılki ana teması “darbeler” olan festivalin diğer bölümlerinde çarpıcı başka konular da olacak; seri katiller, soygun olayları, mafya hikâyelerini konu edinen “suç hikayeleri”, işkence, savaş suçları, ölüm cezası ve diğer hak ihlalleri...

Festivaldeki bir başka çarpıcı konu ise, cezaevleri ve mahkumları konu edinen “İçerinin Öyküsü” olacak.

TERAZİ DENGESİNİ KAYBEDERSE...
Festivalde evlilik, namus, aile içi şiddet gibi konuları işleyen “toplumun adaleti”, kolluk kuvvetlerinin ve yargı mensuplarının sistem ve toplumla ilişkilerini inceleyen ve adaletin yetersiz kaldığı durumlara örnek teşkil eden filmlerin sunulduğu “terazi dengesini kaybederse...” konu başlıklarına vurgu yapılacak.

Festival filmlerinin gösterimleri ve etkinlikler, İstanbul Hukuk Fakültesi ile Başakşehir Belediyesi'ne ait salonların yanı sıra, Beyoğlu’nun seçkin sinema salonlarında gerçekleştirilecek.



Habertürk