ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi esnasında Haymana İlçe Emniyet Müdürlüğündeki eylemlere ilişkin 7 polis hakkında hazırlanan iddianamede, şüphelilerin, darbecilere direnmek isteyen polisleri, silah dolabını kilitleyerek engelledikleri belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, darbe girişimi gecesi Haymana İlçe Emniyet Müdürlüğünde yaşananlara ilişkin hazırlanan iddianame tamamlandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü ile 65. Hükümetin mağdur olarak yer aldığı iddianamede, şüpheli polisler Eyüp Sami Duran, Hacı Ülger, İhsan Taha Demirci, Serdal Bilgin, Talip Çolak, Tuncay Avcı ve Seyit Ahmet Duman, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak"la suçlanıyor. Şüphelilerden 6'sı tutuklu, eski komiser yardımcısı firari Seyit Ahmet Duman hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

İddianamede, olay tarihinde Haymana İlçe Emniyet Müdürü olan Serdal Bilgin ile diğer şüphelilerin, darbeye karşı direnmek isteyen polisleri nasıl engelledikleri anlatıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde yer alan ve sivil bağlantıları da bulunan FETÖ/PDY mensupları tarafından, mevcut anayasal düzenin değiştirilmesi, seçilmiş meşru meclisin lağvedilmesi, seçimle gelmiş meşru 65. hükümetin devrilmesi, halkın oylarıyla seçilmiş meşru Cumhurbaşkanının öldürülmesi amacıyla darbeye teşebbüs eyleminde bulunulduğu anlatılan iddianamede, çok sayıda rütbeli rütbesiz askerin yanı sıra çeşitli emniyet görevlileri ve sivil unsurlarında katıldığı bu kalkışmaya, dosya kapsamında şüpheli olarak yer alan şahısların da çeşitli eylemleriyle dahil oldukları ifade edildi.

İddianamede, silah dolabı kilitlenerek, uzun namlulu silah ve çelik yelek dağıtılmasının engellendiği, dağıtılan uzun namlulu silahların da toplatıldığı, bu şekilde oluşabilecek bir asker saldırısına karşı direnmelerinin engellenmeye çalışıldığı, şüphelilerin darbe eylemine iştirak ettiklerinin belirlendiği kaydedildi.

"Ferdi hareket yok, çay demleyin, çay için"

İddianamede, ilçe emniyet müdürlüğünde görevli polislerin tanık olarak alınan ifadelerine de yer verildi.

Buna göre, Haymana İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Murat Karakaya, ifadesinde darbe girişiminin olduğu saatlerde Ankara İl Emniyet Müdürünün telsizden, "uzun namlulu silahlarla darbecilere misliyle karşılık verilmesi" talimatı geldiğini, bunun üzerine silahları almak için gittiklerinde dolap kapısının kilitli olduğunu gördüklerini söyledi.

Bu durumdan rahatsız olmaları ve itiraz etmeleri üzerine, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Bilgin'in, brifing salonunda toplantı düzenlediğini belirten Karakaya, "Bilgin, burada gülerek ve laubali bir şekilde bize 'Arkadaşlar kimse ferdi hareket etmeyecek, hepimizin çoluğu çocuğu var, çayınızı için sabahleyin sağ salim evimize gidelim' dedi. Bu şekilde darbeyi destekleyici yüz ifadesiyle bize neredeyse 'teslim olun' çağrısı yaptı." diye konuştu.

Tanık Karakaya, Bilgin'e, "Özel Harekat'ta 17 arkadaşımız şehit olmuş, olay yerinde biz de olabilirdik, onların da çoluğu çocuğu var, bu saatten sonra çoluğu çocuğu düşünecek halimiz yok." diyerek tepki gösterdiğini, bunun üzerine Bilgin'in, "Ferdi hareket yok, çay demleyin, çay için." dediğini aktardı.

Karakaya, bulundukları yerlerdeki halkı darbecilere karşı sokağa davet etmeleri için telsizden ikinci bir anons geçildiğini, bunun da şüphelilerden eski Komiser Tuncay Avcı tarafından engellendiğini anlattı.

"Darbe olmuş, keşke dolar alsaydık"

Tanık Ahmet Bağcı da ifadesinde, şüphelilerden eski Başkomiser Eyüp Sami Duran'ın olay gecesi, "Darbe olmuş, keşke dolar alsaydık." şeklinde gülerek yorum yaptığını belirtti.

Telsizden gelen talimat üzerine uzun namlulu silahları almak için gittiklerinde dolapların kilit olduğunu gördüklerini anlatan Bağcı, "Bunun üzerine bağırarak '30 mermim var hepsini sıkarım' dedim. Murat Karakaya da bana destek verdi." şeklinde konuştu.

Tanık olarak ifadesi alınan bir başka polis memuru Dinçer Açıkbaş da olay gecesi sanıklardan eski Başkomiser Eyüp Sami Duran'ın, silah dolabının kilitli olup olmadığını sorduğunu, dolabın açık olduğunu söylemesi üzerine "Dolabı kilitle anahtar sende kalsın" dediğini ancak dolabı kilitledikten sonra Duran'ın anahtarları kendisinden aldığını anlattı.

Şüpheliler hakkında yapılan ByLock sorgulaması

Şüpheliler hakkında yapılan incelemede, firari Seyit Ahmet Duman ile tutuklu şüpheliler Hacı Ülger, Talip Çolak, Serdal Bilgin ve İhsan Taha Demirci'nin FETÖ'nün haberleşme programı ByLock kullanıcısı oldukları belirlendi.

Adına kayıtlı iki hattında da ByLock tespit edilen Bilgin'in evinde yapılan aramalarda, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in sözde vaaz CD'leri ele geçirildi. Şüpheliler hakkında hazırlanan MASAK Mali Analiz Raporuna göre şüphelilerin FETÖ'nün finans temini için kurduğu Bank Asya'da işlem yaptıkları da tespit edildi.

İddianamede, yasal mevzuat ve olaylar dikkate alındığında çeşitli düzeylerde emniyet görevlileri oldukları anlaşılan şüphelilerin, ihmal niteliğinde bir eylemlerinden değil, doğrudan doğruya, aktif olarak, önlemekle görevli oldukları "darbe teşebbüsü" eyleminin başarılı şekilde sonuçlanması için eylem ve etkinliklerde bulundukları, eylemlerinin örgütsel çağrı doğrultusunda gerçekleştirildiği yönünde kanaate ulaşıldığı vurgulandı.

Olay tarihinde, kanunen yapılması gereken bir emrin yerine getirilmemesinin ötesine geçen, darbeye karşı oluşturulacak direniş eylemlerinin önünü kesmek amacıyla görevli bulundukları Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, Hassas Bölgeleri Koruma Şube Müdürlüğünde, diğer polis memurları üzerinde baskı oluşturmak suretiyle, darbenin gerçekleştirilmesi için aktif eylemde bulundukları anlaşılan şüphelilerin yargılamalarının yapılarak yüklenilen suçtan dolayı eylemlerine uyan sevk maddeleri gereğince ayrı ayrı cezalandırılmaları istendi.

Muhabir: Aylin Sırıklı, Tanju Özkaya

Kaynak: AA