ADANA-İbrahim Erikan

Şırnak'ta Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili aralarında görevden ihraç edilen Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın da bulunduğu 51'i tutuklu 385 asker hakkında hazırlanan iddianamede, dönemin Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutan Yardımcısı Albay Sedat Doğanarslan'ın, o gece TRT'de okutulan "darbe bildirisi"ni alkışladığı aktarıldı.

Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesine ulaşan 250 sayfalık iddianamede, 15 Temmuz gecesi dönemin Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutan Yardımcısı Albay Sedat Doğanarslan ile Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın da katılımıyla bir "darbe toplantısı" yapıldığı belirtildi.

Doğanarslan'ın darbe gecesi hazırlık yaparak tüfeğini aldığı ve çelik yeleğini giydiği aktarılan iddianamede, bir erin Doğanarslan'ın odasına çay götürdükten sonra televizyonda darbe girişimine ilişkin TRT spikerinin konuşmasını gördüğü ve komutanına "Darbe iyi bir şey mi, kötü bir şey mi?" şeklindeki soru sorduğu, Doğanarslan'ın ise "Kötü bir şey ama..." şeklinde cevap verdiği ve cümlesinin devamını getirmediği yer aldı.

Darbe gecesi yaşananların ayrıntılarıyla aktarıldığı iddianamede, "Doğanarslan'ın harekat merkezine gittiği ve burada da TRT spikerinin 'darbe bildirisi'ni okumasını televizyonda görmesi üzerine ciddi tavırlarla bu durumu alkışladığı, devamında hücum yeleğini taktırıp silahını da habercisi olan ere taşıttığı, bu hususun karargah içerisindeki kamera kayıtlarıyla da tespit olunduğu anlaşılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Daha sonra odadan dışarı çıkan Doğanarslan'a bir yüzbaşı tarafından sorulan "Siz de Ankara'ya gidecek misiniz?" şeklindeki sorusuna ciddi tavırlarla "Tabii ki gideceğim" diye cevap verdiği vurgulanan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Doğanarslan'ın bu toplantı sonrasında emrindeki askeri personeli acilen göreve çağırdığı ve Cizre'ye hareket ettiği anlaşılan askeri konvoydaki 3. ve 4. taburların boşaltılıp araçların geri gelmesinden sonra 1. ve 2. taburdaki askerlerle darbe girişimine katılmak üzere açık bir şekilde hazırlık yaptığı, askerleri bu hususta hazır beklettiği sabit olmakla, şüphelinin askeri darbe girişimine katıldığının anlaşıldığı tespit edilmiştir."

"Anayasal düzeni, TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ile FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçlarını işlediği" belirtilen Doğanarslan'ın 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

385 asker yargılanacak

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 385 askerle ilgili "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan kamu davasının, CMK'nın 19/2 (Kovuşturmanın görevli ve yetkili olan mahkemenin bulunduğu yerde yapılması kamu güvenliği için tehlikeli olursa davanın naklini Adalet Bakanı, Yargıtay'dan ister) maddesi uyarınca Adana Ağır Ceza Mahkemesine nakline karar verilmişti.

Üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 ile 22 yıla kadar hapis cezaları istenen 385 sanığın yargılanmasına Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, ilerleyen günlerde başlanacak.

Kaynak: AA