Danıştay 13'ncü Dairesi'nin, geçen ocak ayında çıkan ve tartışmalara neden olan Alkol Yönetmeliği'nin, 24 yaş altına içki dağıtılmasını engelleyen maddesinin yürürlüğünü durdurması turizmcileri sevindirdi. Şarap üreticileri ise kararı 'Olumlu bir adım' olarak değerlendirdi.

Danıştay, yönetmelikteki 'Hacmi 20 cl ve altında bulunan ambalajlardaki alkollü içkilerin bakkal ve marketlerde satılamayacağı' ve 'Çocukları ve gençleri hedef alan veya bu kişilerin ilgi alanına giren etkinliklerde alkollü içki satılamayacağına' ilişkin hükümlerinin yürütmesini durdurdu. Alkollü içki reklamında hedef kitle konusunda seçici olunması gerektiğini vurgulayan Danıştay, 18 yaş altına kesinlikle alkol satılamayacağını, dolayısıyla sınırın 24 yaş değil 18 olduğunu belirtti. Karardan turizmciler de büyük memnuniyet duydu.

'NASIL ANLATACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYOrduK'

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamacılar Birliği Başkanı Mehmet İşler, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun geçen ocak ayındaki yönetmeliğinin ardından, Ankara Barosu'nun itirazıyla Danıştay'ın bu kararı aldığını hatırlattı. O dönemde de turizmcilerin konuyla ilgili fikirlerini açıkladıklarını anlatan İşler şunları söyledi:

"O zaman 18 yaşında evleniliyorsa, oy kullanılıyorsa, silah ruhsatı alınıyorsa, kamu işleri yapılabiliyorsa bu yasağın neye hizmet ettiğini sorgulamıştık. Turizmin göbeğinde bunu tur operatörlerine nasıl anlatacağımızı düşünüyorduk. 23 yaşındaki bir turiste içki satılamayacağını mantıklı gerekçelerle anlatmak bizler için çok zordu. Bu kesinlikle sektöre darbe vuran bir karardı. Danıştay'ın verdiği karar ise bizleri rahatlattı. "

ŞARAP ÜRETİCİLERİ: TEŞVİK EDİLMELİYİZ

Türkiye Şarap Sanayicileri Derneği Başkanı Coşkun Güner ise, bunun her şeye rağmen iyi bir adım, ancak beklentilerinin daha fazla olduğunu söyledi. Bu tür durumlarda hukuki yolların açık olduğunu bilmenin kendilerini umutlandırdığını da dile getiren Güner, "Yönetmelikteki iki maddenin durdurması kararı, başlangıç için kötünün iyisidir. Biz hala sektörümüzün gelişimi adına pozitif bakıyoruz. Rekabetçiliğimizin artması için teşvik edilmemiz gerekiyor" dedi. - İzmir (Doğan Haber Ajansı)