Danıştay, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e okul alanında imar değişikliğine giderek City's Alışveriş Merkezi'nin (AVM) yapımına izin verdiği gerekçesiyle soruşturma vizesi verdi. Danıştay, yapılan şikâyeti işleme koymayan İçişleri Bakanlığı'nın kararını kaldırdı. Şişli Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Dursun Çaltı tarafından şikâyet edilen Sarıgül hakkındaki iddialar incelemeye alınacak.
Danıştay'ın gündemine kadar yansıyan dava konusu olay ise İstanbul'un sosyetesinin nabzının attığı Nişantaşı'nda "City"s isimli alışveriş merkeziyle ilgili. İmar planlarında okul alanı olarak ayrılan arazinin statüsü ticaret ve turizm olarak değiştirildi. Söz konusu plan değişikliği için itiraz gelince İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nden iptal kararı çıktı. Belediye mahkeme kararını uygulamayınca Şişli Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Dursun Çaltı, Mustafa Sarıgül ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Arslan'ı İçişleri Bakanlığı'na şikâyet etti.

-BAKANLIK DİLEKÇEYİ İŞLEME KOYMADI-

İçişleri Bakanlığı ise hem Sarıgül hem de Arslan hakkındaki dilekçenin işleme konulmaması kararı aldı. Bunun üzerine Çaltı, bu kez Danıştay'a başvurarak İçişleri Bakanlığı'nın Belediye Başkanı Sarıgül ve Yardımcısı Arslan hakkında aldığı kararın kaldırılmasını istedi. Dosya Danıştay 1. Daire'nin gündemine geldi. Davayı inceleyen Daire, Sarıgül ve Arslan hakkında yapılan şikâyetin işleme konulmaması görüşü veren İçişleri Bakanlığı'nın kararını kaldırdı.
4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması hakkındaki Kanunu'nun hükümlerine atıfta bulunan kararda, "Kanuna göre memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılacak ihbar ve şikayetlerin soyut ve genel nitelikte olmamasının, ihbar veya şikayetlerde kişi veya onay belirtilmesinin zorunlu olduğu, iddiaların da ciddi bulgu ve belgelere dayanması gerektiği, bu hükme aykırı bulunan ihbar ve şikayetlerin Cumhuriyet Başsavcıları ve izin vermeye yetkili merciler tarafından işleme konulmayacağı ve durumun ihbar veya şikayette bulunana bildirileceği, aynı kanunun 5. maddesinde ise izin verilmeye yetkili merciin bu kanunu kapsamına giren bir suç işlendiğini bizzat veya yukarıdaki madde yazılı şekilde öğrendiğinde bir ön inceleme başlatacağı hükme bağlanmıştır" denildi.

-İDDİALAR SOMUT-

Kararda, Sarıgül ve Arslan hakkında verilen şikâyet dilekçesinde, belli şikâyet konusu eylemlerin somut olduğu, kişi veya olayın belirtildiği, iddiaların da ciddi bulgu ve belgelere dayandığının anlaşıldığı ifade edildi.
Danıştay 1. Dairesi başvuruyu değerlendirerek, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Belediye Başkan Yardımcısı Osman Arslan hakkında isnat edilen eylemin, hakkında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte olduğunu belirterek, İçişleri Bakanlığı'nın soruşturmaya izin vermeyen kararını kaldırdı. Danıştay bu kararın bir örneğini İçişlerine Bakanlığı'na gönderdi.

-ÇALTI, "SORUŞTURMA SARIGÜL AÇIĞA ALINARAK YAPILMALI"-

Şişli Belediyesi ise City's AVM inşaatı ile ilgili daha önce şikâyete konu hususların, İçişleri Bakanlığı tarafından incelendiğini ve konunun soruşturulmasına gerek görmediğine dikkat çekerek, "Karar henüz resmi olarak bize tebliğ edilmemiştir. Gerekli incelemeler tamamlandığında hukuk neyi gerektiriyorsa belediyemizin bunu uygulayacağından kamuoyunun kuşkusu olmasın" dedi.
Şişli Belediyesi'nden söz konusu alanda AVM yapılmasına karşı çıkan Şişli Belediye'nin CHP'li Meclis Üyesi Dursun Çaltı, Sarıgül'ün dava konusu olaya ilişkin delilleri karartma ihtimali olduğunu iddia etti. ANKA'ya konuşan Çaltı, "Kendisini açığa alınarak fiilen soruşturmanın yürütülmesi gerekiyor. Soruşturma tamamlanana kadar açığa alınmalıdır" dedi. Sarıgül hakkında belediyenin aldığı iki karar için daha suç duyurusunda bulunduklarını belirten Çaltı, "Sarıgül'ün görevini kötüye kullandığı aşikârdır" iddiasında bulundu.

(ANKA)