TMMOB Ankara Şubesi'nin Ulus Tarihi Kent Merkezi'nde bazı ada ve parsellerdeki taşınmazların Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu'nun 06.07.2015 tarihli kararının iptali istemiyle açtığı davayı reddeden Danıştay 6. Dairesi'nin kararında, "Davacı odanın kuruluş amacı ve faaliyet alanları ile dava konusu işlem birlikte değerlendirildiğinde; dava konusu işlemin, davacı odanın menfaatini etkilemediği, bu nedenlerle davacının subjektif dava açma ehliyetinin bulunmadığı sonucuna varılmıştır" denildi.

DAVA AÇMA YETKİNİZ YOK

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Kanunu'ndaki söz konusu odanın görev alanlarına ilişkin maddelerin de tek tek sıralandığı kararda, "Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının idari işlemlere karşı, sadece kuruluş kanunlarında gösterilen amaçları doğrultusunda dava açma ehliyetleri bulunmaktadır. Nitekim, konuyla ilgili yasal düzenlemelerde de bu kuruluşların amaçları dışında faaliyette bulunamayacakları açıkça belirtilmiştir" ifadelerine yer verildi.

GÖKÇEK KARARI TWITTER'DAN DUYURDU

Başkan Gökçek, kararı Twitter hesabından, "Danıştay'dan tarihi ve müthiş bir karar... Mimarlar Odası'nın dava açma ehliyeti yok... Hayırlı olsun" mesajıyla paylaştı.


Danıştay 6. Dairesi'nin karar metinlerini de paylaşan Başkan Gökçek, şu tweet'leri attı:

"- Mimarlar Odası ve diğer odalar, artık şehirlerin gelişmesi önünde takoz olamayacak.
 

- Mimarlar Odası... Bundan sonra artık kendi işinize bakacaksınız... Tamam mı?"

Kaynak: HABER7.COM