Ali Şükrü Bey Nisan 1920’de içki yasağı konusunda meclise yasa teklifi verdi ve yasalaşması için büyük çaba sarf etti.

Ali Şükrü Bey kim?

Ali Şükrü Bey Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinden. 1884 doğumlu. Yüzbaşı iken ordudan istifa edip milletvekili adayı oldu ve 1920'de Osmanlı Meclis-i Mebusanın'ında Trabzon mebusu seçildi. İstanbul’un işgalinden sonra Meclis-i Mebusan’ın kendini feshetmesi üzerine bir grup arkadaşı ile birlikte Milli Mücadeleye katılmak üzere Ankara’ya geçti ve ilk TBMM’ne Trabzon Milletvekili olarak girdi.

Ali Şükrü Bey muhafazakâr biridir ve modernleşmeye karşıdır. Yazıları Cumhuriyet devrimlerini destekleyen Hâkimiyeti Milliye gazetesine karşı olan Tan Gazetesi’nde yayınlanmaktaydı.

SUİKAST

Ali Şükrü Bey 39 yaşında bir suikast sonucunda öldürüldü. Cesedi 27 Mart 1923 günü Ankara civarında bulundu. Atatürk’ün Muhafız Alayı Komutanı Topal Osman tarafından öldürüldüğü biliniyor.

Cumhuriyet tarihinde son içki düzenlemesi ve yasağı başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı…

Aslında tarih tekerrürden ibaret değildir. Cumhuriyet karşıtlarının mücadelesi Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte başladı ve devam etmektedir.  Bu mücadelenin kazananı henüz belli değil, Taksim Gezi  Direnişi bu mücadelenin son aşaması mı, bilmiyoruz..
1.20130329144452.jpg

Ali Şükrü Bey'in mezarı Trabzon'un Boztepe semtindedir.