ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, araştırı ve geliştirmenin beraberinde dizaynı da heveslendirme kapsamına düzlük 6676 mahdut 'Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onaylayarak intişar etmek az daha Başbakanlığa gönderdi.

Tasarım merkezlerinde etkin dizayn personelini kapsamına düzlük kanunla, etkin personelin niteliğini tasarruf etmek amacıyla doktora, faziletli lisans ve lisans mezunları düşüncesince ayrımlı oranlarda sağlık vergisi istisnası getirilecek. Bunun indinde asliye ilimler alanları mezunlarının istihdamı de heveslendirme edilecek.

Yükseköğretim öğrencilerine sunulan burs, güven ve herhangi birlikte muhtelif nakdi yardımlara bağlı ödemeler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) çeşidinden yapılacak.

Yükseköğretim Kanunu'nda, 'doktora sonrası araştırma' tanımı yapılıyor. Doktora sonrası araştırma, 'Doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve baytar hekimlikte eksperlik yahut sanatta liyakat eğitimi sonrasındaki 7 sene içinde birlikte yükseköğretim kurumunda maksimum 3 sene süreyle meydana gelen araştırı kanalıyla birikim kazanımı' adına tanımlanıyor.

Ulusal ve arsıulusal kurda planlı ilmî yarışmalarda evvel 3'e giren öğrencilere, ilişik dallardaki lisans programlarına yerleştirilmelerinde, ek benek uygulanarak bilgelik dalında kalburüstü öğrenciler heveslendirme edilecek.

Bakanlık, icar yukarı limitlerini belirleyebilecek

Teknoloji ihya bölgesiyle ilişik müracaatlar müessis heyetin beraberinde idareci ortaklık çeşidinden da yapılacak.

Oluşturulacak istimara kurulu, başvuruları değerlendirecek. Kurulda, Bakanlık Bilim ve Teknoloji Genel Müdürünün başkanlığında, Maliye, Çevre ve Şehircilik ile Kalkınma bakanlıkları, YÖK, TÜBİTAK, TOBB, KOSGEB ve uygulayım bilimi dair çalışkanlık yayınlayan birlikte hususi kuruluştan birer ajan toprak alacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, lüzumlu görmesi şeklinde uygulayım bilimi ihya bölgelerindeki icar yukarı limitlerini belirleyebilecek.

Yönetici şirket, AR-GE veya dizayn projelerini değerlendirecek, projesi makul tanıdık girişimcilere yönetmelikle belirlenecek kökler ve esaslara mucibince semt içinde toprak tahsis edecek.

Bölge, en çok 3 sene içinde faaliyete geçirilecek

Bölge yapı kararının Resmi Gazete'de yayımlanması tarihinden itibaren; idareci firmanın kuruluşu birlikte sene içinde sonuçlandırılacak ve semt en çok 3 sene içinde faaliyete geçirilecek.

İhtisas uygulayım bilimi ihya bölgelerinde etkin dizayn çalışanının görevleri ile ilişik ücretleri de 31 Aralık 2023'e derece herhangi birlikte muhtelif vergiden ayrıklık tutulacak.

31 Aralık 2023 evveliyatına derece uygulanmak üzere, kalp uygulayım bilimi ihya bölgelerinde faaliyette bulunanlara sağlık ve kuruluşlar vergisi mükellefleri çeşidinden sağlanan kapital destekleri, bildirme edilen gelirin yahut kasıntı hasılatının yüzdelik 10'unu ve öz sermayenin yüzdelik 20'sini aşmamak üzere, ticari ve kasıntı hasılatının tespitinde tenzilat konusu yapılacak. İndirim konusu yapılacak meblağ salname adına 500 bin lirayı aşamayacak. Bu oranları ve akçasal sınırı yarısına derece indirmeye yahut dört katına derece artırmaya Bakanlar Kurulu mezun olacak.

Türkiye'nin AR-GE ve teceddüt ekosistemini güçlendirmek, uygulayım bilimi transferini sağlamak, işletmelerin uygulayım bilimi seviyesini yükselterek ekleme kıymeti faziletli mahsulat üretilmesini getirmek düşüncesince yetişek düzeyi, mesleksel deneyimi, bilgelik ve teknolojiye katkısı,Türkiye'deki faaliyetinin yahut yatırımının dünya ekonomisine ve istihdama tesiri ehemmiyetli bulunan yabancılara, sınırsız düzentileme izni verilebilecek.

Tasarım faaliyetlerinde bulunanların aldıkları destekler, hususi kaynak hesabı uygulamasından yararlanabilecek. AR-GE projesi kapsamında emlak dışından yapılacak alımlar, Gümrük Vergisi, herhangi birlikte muhtelif fon, Damga Vergisi ve harçtan dışarı tutulacak.

AR-GEve dizayn olanak ve kapasiteleri kısıtlanmış bulunan başta ıvır zıvır ve itidalli ölçekli işletmeler, kavil çerçevesinde siparişe mebni adına Ar-Ge yahut dizayn merkezlerinde meydana gelen AR-GE ve dizayn harcamalarının belli birlikte yönünü bildirge üstünden tenzilat konusu yapabilecek.

Öğretim elemanlarından AR-GE yahut dizayn merkezlerinde meydana gelen faaliyetlerde araştırmacı, tasar çizimci veya yönetimsel personel adına hizmetine gerekseme duyulanlar, darülfünun dalavere kurullarının izniyle mükemmel zamanlı yahut nısıf zamanlı adına görevlendirilebilecek.

Muhabir: Cüneyt Ateş

Kaynak: AA