ANKARA

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Çukurova Havaalanına bağlı Yüksek Planlama Kurulu sonucu alındığını belirterek, 'Ben 2 güneş önceki Ulaştırma Bakanımızla da görüştüm, bir başağrısı görünmüyor, anlaşılan birkaç hafta içinde de ihaleye çıkmayı hedefliyoruz' dedi.

Elvan, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, milletvekilleri, Mersin Ekonomi Platformu (MEP) Başkanı Hanife Körünoğlu ile kimi taharri memuru polis maşer kurumlarının mümessillerinden oluşan heyeti Başbakanlıkta ikrar etti.

Konuklarının taleplerini dinleyen Elvan, Mersin'e müteveccih planların sonuç özelliğine bağlı bilgelik verdi. Elvan, bu planların bir an ilkin tamamlanması için dip güç harcadıklarını dile getirdi. Turizm projelerinin bayındırlık planlarının imalinde bir teehhür olursa mesuliyeti Mersin Valiliğinin üstleneceğini tamlayan Elvan, 9 gezim projesinden 3'ünün işlemlerinin tamamlandığını, bundan ahir etapta Kültür ve Turizm Bakanlığının emek vermek başlatacağını söyledi.

Mersin'in Organize Sanayi Bölge bağlanak yolunun projesinin tamamlanması biçiminde yapımına başlanacağını anlatım fail Elvan, Mersin-Adana karayolunda liman ve hal kavşağından itibaren, Kazanlı beldesine denli bulunan kısmın yapımına da endamsız müddette başlanacağını bildirdi.

Elvan, Çukurova Havaalanı dair Çukurova Bölgesinin aşırı bahtsız bir proses yaşadığını dile getirerek, 'Firmanın 50 milyon avroluk envestisman yapmasına karşın batkınlık etmesi zımnında envestisman yarıda kaldı ki altyapıya müteveccih ehemmiyetli bir emek vermek yapılmıştı' dedi.

Daha ahir süreçte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığıyla görüşerek bu projenin maliyetinin talih çeşidinden karşılanmasına değişmeyen verdiklerini özetleyen Elvan, şunları kaydetti:

'Bugünlerde de muhtemelen, tahminim birkaç hafta içinde de ihalesine çıkılacak. Yüksek Planlama Kurulu sonucu alındı. Ben 2 güneş önceki Ulaştırma Bakanımızla da görüştüm, bir başağrısı görünmüyor, anlaşılan birkaç hafta içinde de ihaleye çıkmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla yapımına çabucak başlayacağız. Kamu kendisine yapıp, gitgide icabında amme kendisine kılıç de işletebiliriz yahut da kimi havaalanlarında bulunduğu kabilinden işletmesini gene ihale yöntemiyle yarıştırarak firmaları, birilerine işlettirebiliriz. O yeğleme ağız ağıza o zamanki bizlerin sonucuna bağlı.'

Mersin ile havaalanı ortada çabuk katar bağlantısı kurulmasına müteveccih bir emek vermek bulunmadığını anlatım fail Elvan, 'Bugün bakımından yapacağımız havaalanı ile Mersin arasındaki bağlanak yolunun devletleştirme çalışmalarına başladık' niteleyerek konuştu.

'Mersin Serbest Bölgesi genişletilecek'

Mersin Serbest Bölgesi'nin genişletilmesi bu şeklinde 334 dönüm arazinin kamulaştırılması konusunu Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın müstelzim desteği vereceğini ilettiğini aktaran Elvan, 'Bir de Serbest Bölgeler Kanunumuz mevcut şu anda Meclis gündeminde. Bu, ati hafta değil de ondan ahir hafta komisyonda görüşülmeye başlayacak. Serbest yerleri aşırı elan alımlı hale getiren anayasa tasarımız' şeklinde konuştu. Elvan, Mersin'de güzel ekincilik uygulamaları mevzusundaki projeyi izleme edeceğini de bildirdi.

Taşucu Limanı'na müteveccih bariyer oluşum fail kısımların ortadan kaldırıldığını dile getiren Elvan, bu mevzuyu doğacak hafta Özelleştirme İdaresi Başkanı ile görüşeceğini söyledi. Elvan, 'Şu anda Taşucu Limanı ile ilgilendiren Özelleştirme İdaresi ile ilgilendiren işlerimiz kaldı. Önümüzdeki hafta Özelleştirme İdaresi ile de görüşeceğiz. İyi yolda gidiyoruz Taşucu Limanı ile ilgili. Zor bulunan işin yüzdelik 80-90'lık yönünü hallettik' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman

Kaynak: AA