Devalüasyon gibi ABD Merkez Bankasının (Fed) tahvil alım programının eylülde azaltılıp azaltılmayacağıyla ilgili ipucu vermemesi piyasaları sarstı. Gelişmekte olan ülkelerden para kaçışı hızlanırken Türkiye, yüksek cari açığı nedeniyle yine en fazla etkilenen ülke oldu. Dolar rekor kırdı, 10 yıllık tahvil faizleri çift haneyi gördü, borsa hızlı düşüşünü sürdürdü. Piyasalardaki gidişat kriz korkularını da beraberinde getirdi.

Kriz kaygısı Yabancı ekonomistler çalkantılı sonbahara hazırlanılması uyarısında bulunurken Prof. Boratav, Türkiye’de özel sektöre ait dış borçların ve cari açığın büyük bir risk yaratacağını söyledi. Boratav, Merkez Bankası müdahalelerinin yetersiz kalacağına dikkat çekti. Prof. Şişman, ekonomi ve dış politikadaki tavrın sürmesi durumunda ekonominin darbe alacağını belirtti. OLCAY BÜYÜKTAŞ AKÇA

Fed endişeleriyle Türkiye’den kaçış hızlanıyor, dolar tarihi zirvede, borsa dibe çöküyor

Piyasada büyük çöküş

PİYASALAR ALLAK BULLAK: Tahvil alımının azaltılmasıyla ilgili belirsizlik piyasalardaki kayıpları hızlandırdı. Dolar/TL 1.99’u aştı. 10 yıllık 
tahvil faizleri ise çift hane oldu. Borsa yüzde 2 çakıldı.

ZOR GÜNLER KAPIDA: Türkiye’nin son aylarında ciddi bir küçülme yaşayacağını dile getiren ekonomistlere göre dış politikadaki tavır ve ekonomide bugünkü temponun sürmesi finansal krize yol açar.

FAİZ ARTIRIMI GEREKEBİLİR: Merkez Bankası, iki gündür parasal sıkılaştırmaya yönelik ek adımlar atsa da, kur ve sepet rekor seviyelerde kalmayı sürdürüyor. Uzmanlara 
göre Merkez’in faiz artırması gerekebilir.

Ekonomi Servisi - ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün açıkladığı toplantı tutanakları, tahvil alım programının eylülde azaltılıp azaltılmayacağıyla ilgili ipucu vermeyince piyasalar altüst oldu. Gelişmekte olan ülkelerden para kaçışı hızlanırken Türkiye, yüksek cari açığı nedeniyle yine en fazla etkilenen ülke oldu. Dolar rekor kırdı, 10 yıllık tahvil faizleri çift haneyi görürken; borsa hızlı düşüşünü sürdürdü. Piyasalardaki gidişat 2001 krizindeki çöküşün yeniden yaşanacağı korkularını da beraberinde getirdi.

Kur 1.99’u aştı

ABD Doları, Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından 1.9935 ile rekorunu yeniledi. Güne 1.9788 liradan başlayan dolar Merkez Bankası’nın (TCMB)tüm çabalarına rağmen tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Sepet bazında TL ise yine tarihi zirve olan 2.3252’ye yükseldi.
TCMB, dolardaki yükselişin sürmesi üzerine 350 milyon dolarlık döviz satış ihalesi açtığını duyurdu. Bankadan yapılan açıklamada,
“Ek parasal sıkılaştırma (EPS) günlerinin her birinde saat 16.30’da yapılacak döviz satış ihalelerinin her biri için geçerli olacak güncel minimum satış tutarı saat 10.30’da ilan edilecek” denildi. Duyurulan minimum satış tutarı bilgisi gerekli görülmesi halinde gün içinde en fazla bir kereyi aşmamak kaydıyla yukarı yönde güncellenebileceği belirtildi. Açıklamaya göre EPS döneminde en son duyurulan minimum satış tutarı EPS’yi takip eden ilk normal gün için de geçerli olacak.
Merkez’in açıklaması döviz satışıyla ilgili belirsizliği kısmen de olsa azaltsa da kurdaki yükselişin önünü kesemedi. 350 milyon liralık ihale sonrası 1.98 TL civarında olan dolar 1.9935’e çıkarak rekor tazeledi. Serbest piyasada dolar 1.9930 TL’den kapandı.

Borsa yüzde 2 düştü

Parasal genişlemeye yönelik tedirginlikler nedeniyle önceki gün 3.47 düşen Borsa İstanbul (BIST) düşüşünü sürdürdü. İkinci seansın başlamasıyla borsada kayıplar yüzde 3’ü aştı. Bankacılık endeksi yüzde 4.37’ye kadar düştü.
Öğleden sonra ABD’de açıklanan haftalık işsizlik başvurusu verilerinin tahminlerden iyi gelmesi sonrası kayıplar yüzde 2’lere geriledi. Borsa İstanbul, günü yüzde 2.03 düşüşle yılın en düşük seviyesi olan 68 bin 300 puandan tamamladı.

cumhuriyet