Bilindiği gibi yapılan düzenlemeye göre en az 5 bin avukatın kayıtlı olduğu ilde 2 bin avukatın imzasıyla yapılacak başvuru sonucunda yeni bir baro kurulabiliyor. Düzenlemeden bu yana aylar geçmesine ve baro seçimlerinin yaklaşmasına rağmen her hamlenin boşa çıkması yandaşları bile çileden çıkardı.

AKP’de "Pelikan" denen ekibin önde gelen isimlerden olduğu iddia edilen İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Selman Öğüt tarafından sosyal medyada “İstanbul’da 50 bine yakın avukat olmasına rağmen 2 bin avukatın imzasına ulaşamadık. Bu ayıp bize yeter!" tepkisi geldi. Bu durum sadece avukatların barolarına bağlılığını değil aynı zamanda AKP-MHP blokunun inandırıcılığının ne kadar zayıfladığını da gösteriyor. İktidara yakın avukatların yeni baro girişimi hiçbir kentte yüzde 10’nun üzerinde bir destek alamadı.

HEGEMONYA ÇATIRDIYOR

Tokat’ın kalbi ‘TokFest’ ile atacak Tokat’ın kalbi ‘TokFest’ ile atacak

Devletin tüm kademelerini ele geçiren, Meclis’te istediği değişikliği yapan iktidarın, büyük bir iddiayla ortaya koyduğu çoklu baro düzenlemesi resmen kadük kaldı. Erdoğan, Bahçeli, Perinçek, Feyzioğlu ekibinin ortak çalışması başarısızlığa uğradı. Binlerce avukat içerisinde 2 bin imza bulunamadı. Net biçimde görüldü ki AKP-MHP bloku tüm gürültüsüne rağmen toplumun çok az kesimi üzerinde etki yaratabiliyor. Ne MHP Genel Başkanı ile verilen görüntü ne AKP Grup Başkanvekili’nin kişisel çabaları, ne de Erdoğan’ın motive edici konuşmaları başarı getirdi. İktidarın tüm gücüyle yüklenmesi baroların kararlı tutumu karşısında ilk raundu kaybetti. Muhtemelen ikinci raunt da Feyzioğlu’nun yenilgisiyle bitecek.

YANDAŞLAR ANLAŞAMADI

Çoklu baro girişimi AKP’li, MHP’li, Perinçekçi avukatları bir araya getirdi. Ama bu “çıkar birliği” çok kısa sürdü. Keyifle gülen fotoğraflar yerini birbirlerini sosyal medya üzerinden eleştirilere bıraktı. Selman Öğüt sürecin başından bu yana birlikte hareket ettiği Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı için "garabet" ifadesini kullanmaktan çekinmiyor. Anlaşılan o ki ittifaklar ve AKP içerisinde yaşanan gerilimler ve ayrılıklar her noktada kendini gösteriyor. AKP-MHP blokunun çok fazla önem yeni barolar kurma süreci bile ayrılıkları gizleyemiyor.

DİRENİŞ YENİLGİYİ GETİRDİ

İktidarın yeni baro kurma çabasının başarısız olması tek başına zayıflayan hegemonya ve yandaşların birbirine düşmesi ile açıklanamaz. Kuşkusuz gelinen noktanın asıl mimarları TBB Başkanı Feyzioğlu ve iktidara karşı direnen avukatladır. Kararlı duruşları, mesleklerine her türlü siyasi baskı karşısında kıskançlıkla sahip çıkmaları, bunu sadece açıklamalarla değil baskı ve şiddete rağmen eylemlerle göstermeleri gelinen noktanın asıl nedeni olarak dürüyor.

Baroların kurtuluş mücadelesinin kesin bir dille başarıyla sonuçlandığını söylemek için henüz erken. Bununla birlikte hem iktidar cephesinde açtığı gedik hem de her alanda mücadele edenlere verdiği ilhamla tarihteki yerini şimdiden aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

YAŞAR AYDIN [email protected]

https://www.birgun.net/