ERZURUM

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sağlıklı Dişler Sağlıklı Nesiller Kampanyası" kapsamında ağız ve diş sağlığı ile ilgili farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirterek, "Çocuklar bizim sağlık elçilerimiz. Bunlar okullarında alışkanlıkları kazandıkça bu alışkanlıkları evlerine de taşıyorlar. Ana sınıfı, ilkokul 1 ve 2. sınıfta yaklaşık 5 milyon çocuğa diş fırçası ve diş macunu dağıtmayı hedefliyoruz." dedi.

Bakan Akdağ, "Sağlıklı Dişler Sağlıklı Nesiller Kampanyası" kapsamında Erzurum'da Polis Amca İlkokulu öğrencileriyle bir araya geldi.

Öğrencilerle tek tek ilgilenen Akdağ, dişlerini fırçalayıp fırçalamadıklarını sordu, öğrencilerden "dişleri günde en az iki kez iki dakika fırçalamak" için söz aldı.

Akdağ, Türkiye genelinde ana sınıfı, ilkokul 1 ve 2. sınıflarda öğrencilerin düzenli olarak diş muayenesinden geçirildiğine işaret ederek, "Günde dişlerini en az iki kere 2 dakika fırçalamaları için çocuklarımıza ağız ve diş sağlığı ile ilgili eğitimler veriyoruz. Flor uygulaması dediğimiz bir uygulama yapıyoruz. Bu dişleri koruyan, çürümeyi büyük ölçüde engelleyen bir uygulama. Böylece çocuklarımızın dişleri daha dayanıklı hale geliyor, daha sağlam kalmaları için onlara bir fırsat vermiş oluyoruz. Diş fırçası ve diş macunu dağıtıyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de 2004 yılında yapılan bir araştırmada çocukların ortalama 2 dişinin çürük olduğu sonucunun çıktığını hatırlatan Akdağ, bu çalışmayı bu yıl tekrar yapacaklarını bildirdi.

Ağzında herhangi bir problem yaşamayan kişi sayısının "yok" denecek kadar az olduğuna değinen Akdağ, farkındalığı arttırmak için okul öncesi öğrencilerden başladıklarını belirtti.

Akdağ, bu tür kampanyaların yaygın yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, sağlıklı yaşamı sağlayabilecek her türlü proje için gereken bütçenin sağlandığını dile getirdi.

Muhabir: Zehra Melek Çat

Kaynak: AA