ANKARA - GÖKSEL YILDIRIM/NECİP FAZIL ÇELİK

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü çeşidinden planlı ve tamamı hazırlıkları tamamlanan plan Kırıkkale'deki tayyareci uygulamayla yaşama geçecek. Kimlik kartlarının sene sonuna derece tamamı illere yaygınlaştırılması ve 3 sene ortamında tamamı vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor. Yeni kimlik kartları, 10 salname yararlanma ömrüne erbap olacak.

Türkiye'nin önde mevrut çizge tasarımcılarının emek harcamaları ve Merkez Bankası Banknot Matbaasının katkılarıyla tasarlanan kimlik kartı görsellerinde, ülkenin ulusal, kültürel ve zamanı eş değerlerini içeren unsurlar toprak alıyor.

Uluslararası bölgede Türkiye'yi anabolizma rengi bulunan turkuazın ağırlıklı namına kullanıldığı kimlik kartları, kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın biricik nitelik ve biricik tasarımda olacak. Kredi kartı büyüklüğünde ve faziletkâr dayanıklılığa erbap materyallerden imal edilen toy kimlik kolaylıkla taşınabilecek. Kimlik kartında kült hanesi toprak almayacak.

Çok tabakalı asayiş önlemleri

Sahip yer aldığı fiziksel, görsel ve elektronik faziletkâr asayiş nitelikleri sebebiyle imitasyon edilebilmesi az henüz olanaksız bulunan kimlik sebebiyle vatandaşların kimlik sahteciliğinden kaynaklı adalet kaybı ve suistimallerden korunması sağlanacak.

Dünyadaki benzerlerine uyarınca yerel mühendislik ve yerel istihsal eklenmiş kıymeti aşırı henüz faziletkâr bulunan kimlik elektronik, görsel ve kimyevi nice asayiş unsuru barındırıyor.

Tamamen nazirsiz ve sadece kimlik kartına hususi düşünülmüş ve yapılmış bulunan şifreli çizge tasarımlar, hususi DNA'ya erbap mürekkepler, dar ve nano yazılar üzere onlarca duyurulmayan ve belirgin asayiş niteliğine erbap kimlik kartının bazısı nitelikleri ise açıklanmıyor.

Tüm danışma altyapısı ve işletim sistemi TÜBİTAK çeşidinden geliştirilen harf mekanizmalarıyla mahfuz kimlik kartının ihtiva ettiği bilgilere art oruçlu yollarla ulaşılamayacak. Ankara ve Konya'da faziletkâr asayiş standartlarında düz yazı edilen merkezlerde yedekli namına tutulan verilerin, çalınması yahut hedef dışı kullanılmasının beklenir bulunmadığı belirtiliyor.

Çipli kimliklerle neler yapılabilecek?

Yeni kimlik kartlarıyla yapılabilecek işlemler ve sağlayacağı bazısı menafi şöyle:
- Kimlik kartı ile tehlikesiz kimlik doğrulaması yapılabilecek.
- Sahtecilikten meydana gelen yurttaş mağduriyeti önlenecek.
- E-Devlet kapsamında maruz hizmetlere webin bulunmuş yer aldığı herhangi hissedar yerden kimlik ile erişilebilecek.
- Seyahat vesikası namına kullanılabilecek.
- Elektronik imza namına yararlanılabilecek.
- Kamu müesseselerinin vatandaşa müteveccih sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacak.
- Kamu hizmetlerinden yararlanan şahısların adalet sahipliği denetimi hazırlop ve tehlikesiz hissedar halde yapılacak.
- Yetersiz isim doğrulamasından meydana gelen usulsüzlük, yöntemsizlik ve finansal zayiat (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık ve benzeri) asgariye inecek.
- Sahip yer aldığı temaslı ve temassız kimlik konfirmasyon mekanizmaları ve arsıulusal standartlarda bütünleşme yetenekleri sebebiyle nice alet ve uygulamayla bütünleşmiş edilerek kullanılabilecek
- Kamu büyüklenme ve kuruluşları ile hususi piyasanın kimlik ile entegrasyonu sağlamasıyla bankacılıktan kâtibiadil işlemlerine, tapu işlemlerinden afiyet ve sigorta işlemlerine derece nice bölgede tehlikesiz konfirmasyon işlemi yapılabilecek.

Başvuru düşüncesince gerekenler

Kimlik kartı düşüncesince iklim ortamında kaymakamlık mahiyet müdürlüklerine, iklim haricinde ise aut temsilciliklere müracaat yapılacak.

Başvuruya giderken sonuç 6 ay ortamında sıkıntısız 1 skor biyometrik ışık ve kimlik beyanı düşüncesince mahiyet cüzdanı, arsıulusal familya cüzdanı, pasaport, güdücü belgesi, vazifeli cüzdanı, avukat kimlik yahut matbuat kartı üzere hüviyet cüzdanı adına güzeşte fotoğraflı belgenin bulundurulması ehliyetli olacak.

15 yaşını tamamlamış olanların bizzat başvurması gerekiyor. Başvuran çeşidinden arzu edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış evlatların kimlik kartlarında ışık toprak almayacak. Ancak arzu edilmesi şeklinde herhangi hissedar gözyaşı grubundaki evlatların fotoğrafı kimlik kartında bulunabilecek.

Başvuru esnasında ferdin fotoğrafı taranacak, biyometrik verileri (her dü el düşüncesince pus izi, pus haslet izi, el ayası haslet izi) alınacak. Çocuklardan ise biyometrik data alınmayacak. İşlemlerin böylecene 'pin' zarfıyla 6 haneli harf verilecek. Pin kodu, kimlik insana gerçekleme edilinceye derece aktive olmayacak.

Kanuni süresi arasında meydana getirilen veladet bildirimleri dışarı herhangi hissedar kimlik düşüncesince 15 teklik öğrenim edilecek.

Kaynak: AA