ANKARA - Göksel Yıldırım/Necip Fazil Celik

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kabilinden düzenlenen ve tamamı hazırlıkları tamamlanan plan Kırıkkale'deki uçucu uygulamayla yaşama geçecek. Kimlik kartlarının sene sonuna derece tamamı illere yaygınlaştırılması ve 3 sene ortamında tamamı vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor. Yeni kimlik kartları, 10 salname kullanma ömrüne eş olacak.

Türkiye'nin önde mevrut çizge tasarımcılarının emekleri ve Merkez Bankası Banknot Matbaasının katkılarıyla tasarlanan kimlik kartı görsellerinde, ülkenin ulusal, kültürel ve zamanı kuma değerlerini içeren unsurlar arazi alıyor.

Uluslararası bölgede Türkiye'yi anabolizma rengi bulunan turkuazın ağırlıklı kendisine kullanıldığı kimlik kartları, kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın yegâne nitelik ve yegâne tasarımda olacak. Kredi kartı büyüklüğünde ve faziletkâr dayanıklılığa eş materyallerden imal edilen dünkü kimlik vesikası kolaylık taşınabilecek. Kimlik kartında ilmek hanesi arazi almayacak.

Çok tabakalı asayiş önlemleri

Sahip yer aldığı fiziksel, görsel ve elektronik faziletkâr asayiş nitelikleri sebebiyle imitasyon edilebilmesi az hâlâ olanaksız bulunan kimlik vesikası sebebiyle vatandaşların kimlik sahteciliğinden kaynaklı doğruluk kaybı ve suistimallerden korunması sağlanacak.

Dünyadaki benzerlerine layıkıyla domestik mühendislik ve domestik istihsal ekleme kıymeti aşırı hâlâ faziletkâr bulunan kimlik vesikası elektronik, görsel ve kimyevi nice asayiş unsuru barındırıyor.

Tamamen nazirsiz ve sadece kimlik kartına hususi mutasavver ve imal edilmiş bulunan şifreli çizge tasarımlar, hususi DNA'ya eş mürekkepler, dar ve nano yazılar üzere onlarca duyurulmayan ve bariz asayiş niteliğine eş kimlik kartının bazısı nitelikleri ise açıklanmıyor.

Tüm enformasyon altyapısı ve işletim sistemi TÜBİTAK kabilinden geliştirilen harf mekanizmalarıyla masun kimlik kartının ihtiva ettiği bilgilere art oruçlu yollarla ulaşılamayacak. Ankara ve Konya'da faziletkâr asayiş standartlarında nesir edilen merkezlerde yedekli kendisine tutulan verilerin, çalınması yahut maksat dışı kullanılmasının beklenen bulunmadığı belirtiliyor.

Çipli kimliklerle neler yapılabilecek?

Yeni kimlik kartlarıyla yapılabilecek işlemler ve sağlayacağı bazısı menafi şöyle:
- Kimlik kartı ile emin kimlik doğrulaması yapılabilecek.
- Sahtecilikten meydana gelen yurttaş mağduriyeti önlenecek.
- E-Devlet kapsamında verilen hizmetlere webin bulunmuş yer aldığı rastgele yerden kimlik vesikası ile erişilebilecek.
- Seyahat vesikası kendisine kullanılabilecek.
- Elektronik imza kendisine yararlanılabilecek.
- Kamu müesseselerinin vatandaşa müteveccih sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacak.
- Kamu hizmetlerinden yararlanan insanların doğruluk sahipliği denetimi havadan ve emin birlikte biçimde yapılacak.
- Yetersiz isim doğrulamasından meydana gelen usulsüzlük, usulsüzlük ve finansal zayiat (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık ve benzeri) asgariye inecek.
- Sahip yer aldığı temaslı ve temassız kimlik tasdik mekanizmaları ve arsıulusal standartlarda bütünleşme yetenekleri sebebiyle nice maşa ve uygulamayla bütünleşmiş edilerek kullanılabilecek
- Kamu gurur ve kuruluşları ile hususi piyasanın kimlik vesikası ile entegrasyonu sağlamasıyla bankacılıktan kâtibiadil işlemlerine, tapu işlemlerinden afiyet ve sigorta işlemlerine derece nice bölgede emin tasdik işlemi yapılabilecek.

Başvuru düşüncesince gerekenler

Kimlik kartı düşüncesince iklim ortamında kaymakamlık özlük müdürlüklerine, iklim haricinde ise aut temsilciliklere müracaat yapılacak.

Başvuruya giderken akıbet 6 ay ortamında rahat 1 sayı biyometrik foto ve kimlik beyanı düşüncesince özlük cüzdanı, arsıulusal familya cüzdanı, pasaport, çoban belgesi, görevli cüzdanı, avukat kimlik vesikası yahut matbuat kartı üzere hüviyet cüzdanı namına güzeşte fotoğraflı belgenin bulundurulması ehliyetli olacak.

15 yaşını tamamlamış olanların bizzat başvurması gerekiyor. Başvuran kabilinden istem edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış evlatların kimlik kartlarında foto arazi almayacak. Ancak istem edilmesi biçiminde rastgele gözyaşı grubundaki evlatların fotoğrafı kimlik kartında bulunabilecek.

Başvuru esnasında ferdin fotoğrafı taranacak, biyometrik verileri (her dü el düşüncesince inç izi, inç haslet izi, el ayası haslet izi) alınacak. Çocuklardan ise biyometrik data alınmayacak. İşlemlerin böylece 'pin' zarfıyla 6 haneli harf verilecek. Pin kodu, kimlik vesikası insana gerçekleme edilinceye derece aktive olmayacak.

Kanuni süresi arasında meydana getirilen tevellüt bildirimleri dışarı rastgele kimlik vesikası düşüncesince 15 liralık öğrenim edilecek.

Kaynak: AA