AB Bakanı Egemen Bağış, baba memleketi Siirt’te yurttaşlarla sahurda bir araya geldi. Bakan Bağış’ın sahur programına, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ile AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran da katıldı.

Yaptığı konuşmaya Türkçe, Kürtçe ve Arapça ‘Merhaba’ diyerek başlayan Bakan Bağış, iki kız çocuğuna taciz iddiasıyla tutuklanan Siirt Belediye Başkan Yardımcısı Abdüllatif Çekin’i, isim vermeden eleştirdi: Siirt son dönemde tatsız bir olayla gündeme geldi. Kendini bilmez bir zatın kabul edilemez hareketleriyle Siirti lekeledi.

TALİMAT BAŞBAKAN’DAN GELDİ

Çocuğa ve kadına karşı taciz, tecavüz, şiddet gibi suçlara uygulanan cezaların artırılmasını öngören yeni bir çalışma yürütüldüğünü açıklayan Bağış, çalışmanın Başbakan’ın talimatıyla başlatıldığını söyledi. Bu amaçla, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında bir komisyon oluşturulduğunu belirten Bağış, şöyle dedi:
“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın da yer aldığı komisyona, AB Bakanlığı olarak biz de katıldık. AB ülkelerinde, cinsel taciz ve tecavüz suçlarına yönelik yasal düzenlemeler ve ceza uygulamalarına ilişkin kapsamlı bir araştırma raporu hazırladık. Raporun bir örneğini de Bakanlar Kurulu’na sunduk. Toplantıda kapsamlı biçimde tartışıldı. Sayın Başbakanımız net talimat verdi. Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ başkanlığında yapılacak çalışmalar sonunda hazırlanacak düzenleme Meclis’e gelecek. Bu konudaki cezaların ciddi biçimde gözden geçirilerek artırılmasına yönelik kararlar alınacak.”

SÜREÇLE BERABER YATIRIM DA GELECEK

Siirt Valisi Ahmet Aydın, Bakan Egemen Bağış’ı takip etmek için Siirt’e giden gazetecilerle sohbet etti. Açılım sürecinin yarım kalmaması gerektiğinin altını çizen Vali Aydın, şöyle dedi:

 - Burada kim hata yaparsa vatandaş ona tokadını vurur. Vatandaş artık bunun çözümlenmesini istiyor. Zaman zaman zorluklar yaşıyoruz. Yıllardır devam eden bir olayı bir anda silmek kolay değil.

 - Bizim organize sanayi bölgemizde hali hazırda 2-3 tane doğru düzgün fabrikamız var. Açılım süreciyle birlikte 15’in üzerinde başvuru oldu. Her türlü fabrika kurulmak isteniyor. Bu, güven ortamıyla birlikte geldi. 100 milyon lira yatırım gelecek.

 - Tam rakam vermek mümkün değil ama burada yüzde 20-25 civarında çekilen olduğunu söyleyebiliriz. Son zamanlarda örgüte artan bir katılım var. Siirt’te son dönemde çok ciddi bir artış var. Resmi rakamlar 35-40 civarı ama Siirt’te son 6 ayda 100 civarı giden genç var. Nereye gittiği belli değil. Çözüm süreciyle birlikte geçen yıla göre katılımda fazla bir artış var. Eğer örgüt gerçekten ciddiyse, samimiyse, çekilsin. Nisan, mayıstan beri bu süreç devam ediyor. Hâlâ bekliyoruz.



Haber Kaynağı: Akşam