Türkiye'nin en ehemmiyetli ekincilik mamüllerinden fındıkta Çin'e müteveccih dış satım emekleri müspet akıbet verdi. Çin'in müşterek birçok sene içinde fındık ihracatı meydana getirilen önceki 10 yurt arasına gireceği belirtildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği 

Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Fındık Tanıtım Grubu'nun, kurulduğunda önceki kendisine Çin'de çalışkanlık gösterdiğini söyledi.

Fındığın bildirme fazlasının tüketilmesi düşüncesince ürünün bilinmediği yerlerde ve istihlak potansiyeli bulunan yerlerde lansman emekleri gerçekleştirmek gibi Fındık Tanıtım Grubu'nun kurulduğunu anlatım fail Sevinç, 'Uzun seneler istediğimiz neticeleri alamadık. Nihayet bu yıldan itibaren meyveler toplanmaya başladı görünüyor' dedi.

Çin'e fındık ihracatına yer veren Sevinç, 'Öyle kestirim ediyorum ki önümüzdeki birkaç sene içinde Çin, dış satım yaptığımız önceki 10 yurt içerisine girecek. Çin'e tek devir bin 400 titrem üstündeki rakamda dış satım yapılmamıştı ancak daha sezonun başındayız ağustos-aralık ihracatının 3 bin 500 titrem bulunduğunu görüyoruz. Bu kusursuz müşterek akıbet bizim için, aşırı şimdi artacağını aşırı şimdi dobra neticeler alacağımızı düşünüyoruz' diyerek konuştu.

'Çin'de alındıktan sonraları Japonya'da neden alınmasın'

Çin'in geçmişten buyana değme devir maksat yurt bulunduğunu tamlayan Sevinç, şunları kaydetti:

'Yeni maksat değil, Çin değme devir müşterek numara maksat ülkeydi ancak o müşterek numara maksat ülkede neticeleri acemi gıcır almaya başladık. Hedef ülkelerimiz ortada Japonya var, Rusya var, Hindistan'da aşırı bölümsel icraat mevcut ora az buçuk zor. umut ediyorum ki bu harp ortamı bittikten sonraları Rusya'da da dobra neticeler alacağız. Rus ekonomisinin aşırı biçimsiz müşterek bir hale düşmesi dolayısıyla Rusya'da dış satım aşırı düştü maalesef. Japonya emeksiz müşterek alışveriş değil orada da dobra neticeler alınacağını düşünüyorum, Çin'de alındıktan sonraları orada neden alınmasın.'

Kaynak: AA