PEKİN

"Çin'de 2018 Türkiye Turizm Yılı", başkent Pekin'de gerçekleştirilen "Türk Mutfağı Haftası" ile başladı.

Pekin’deki Vangfujing Peninsula Otel’de düzenlenen Türk Mutfağı Haftası açılış etkinliğine Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, misyon temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Büyükelçi Önen, Çin ve Türkiye arasındaki ilişkilerin binlerce yıl öncesine dayandığını ve İpek Yolu’nun bu ilişkilerde önemli rol oynadığını söyleyerek, iki ülkenin tarihi İpek Yolu’nu deniz ve demiryolları ile canlandırma projesinin "Kuşak ve Yol" ile yeniden birbirine bağlanacağını vurguladı.

Önen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından 2018'in "Çin'de Türkiye Turizm Yılı" ilan edildiğinin altını çizerek, Çin genelinde Türkiye’nin tanıtımına yönelik çok sayıda etkinlik organize edeceklerini belirtti.

"Neden Çinli turistler Türkiye’ye gitmeli sorusuna verilecek birçok cevap var"

İki ülke ilişkilerinde kilit öneme sahip alanlarından birinin, turizmdeki bağlar ve insanlar arası iletişim ile etkileşimin ilerlemesini sağlamak olduğunu dile getiren Önen, "Çinli turistlerin neden Türkiye’ye gitmesi gerektiği sorusuna verilecek bir çok cevap var.” diye konuştu.

Büyükelçi Önen, Türkiye'nin Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve diğer coğrafi bölgelerindeki kentlerde sayısız tarihi ve dini mekanları barındırması, güneş, kum ve sahilleri, uygun fiyat ve kaliteli hizmeti, zengin yemek kültürü ile daha fazla Çinli turisti ağırlamaktan memnuniyet duyacağını ifade ederek, "Türkiye Turizm Yılı, iki ülke arasındaki uzun soluklu dostluk ilişkilerine büyük katkıda bulunacak.” dedi.

Türkiye’nin turizm alanında dünyanın en popüler destinasyon sıralamasında 6. olduğunu ve ilerleyen yıllarda 40 milyona yakın turiste ev sahipliği yapacağını belirten Önen, ülkenin yıl boyunca ziyaretçilerine eşsiz tarihi, sosyal, kültürel alanları, sahilleri, doğa harikaları ile benzersiz bir deneyim sunduğuna dikkati çekti.

Önen, Türkiye'nin sadece geçen yıl yurt dışına seyahat eden yaklaşık 120 milyon Çin vatandaşı için benzersiz bir turizm deneyimi sunabileceğini anlattı.

Çinlilerden Türk mutfağına yoğun ilgi

Öte yandan katılımcılar, etkinlik çerçevesinde ikram edilen Türk mutfağına ait yemekleri tatma imkanı buldu.

Sarmadan, kuzu tandıra, çiğ köfteden baklavaya birçok geleneksel lezzetin sunulduğu etkinlikte misafirler, bir yandan Türk yemeklerinin tadına bakarken diğer yandan Türkiye'den gelen kanun, ud ve keman ustalarının Türk ve Çin ezgilerinden oluşan dinleti şöleninin keyfini çıkardı.

Ayrıca etkinlikte, çekilişle THY’den Türkiye bileti ve Kapadokya’da tatil turu gibi hediyeler de sahiplerini buldu.

Türkiye’deki tarihi eserlere ait fotoğraf ve resimlerin katılımcıların ilgisine sunulduğu etkinlikte, Türkiye’nin geleneksel süsleme sanatlarından ebru sanatı da özellikle Çinli davetlilerin beğenisini kazandı.

Türkiye Turizm Yılı'nın galası, Pekin'de 19 Mart'ta düzenlenecek gösteriyle gerçekleştirilecek.

Muhabir: Tevfik Durul*Fuat Kabakçı

Kaynak: AA