Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir süredir gündemde olan ve basına "çılgın proje" diye yansıyan planları, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki toplantıda ilan etti.

Erdoğan, "Kanal İstanbul" olarak adlandırdığı projeyle İstanbul'da iki yarımada ve bir adanın oluşacağını anlattı.

''İstanbul Hazır; Hedef 2023'' projesi kapsamında, Karadeniz ve Marmara arasında yeni bir kanal açılacak.

Kanalın uzunluğu 40 kilometreyi bulacak; derinliği 25 metre, genişliği ise 150 metre olacak.

Başbakan Erdoğan'ın aktardığına göre 'Kanaldan dünyanın en büyük gemileri geçebilecek, kanal üzerine inşa edilecek köprülerle kara ve demiryolu ulaşımı hiçbir kesintiye uğramayacak. Üçüncü köprünün bağlantı yolları da bu kanal üzerinden geçecek.'

Erdoğan, bu kanal sayesinde boğaz trafiğinin azalacağını ve Boğaz'daki riskin en aza indirileceğini savundu.

Başbakan Erdoğan, projeyle ilgili olarak, ''Panama Kanalı, Süveyş ve Yunanistan'daki Corinth Kanalı ile kıyas dahi kabul etmeyecek yüzyılın en büyük projelerinden biri için bugün kolları sıvıyoruz'' dedi ve projenin, tamamıyla milli kaynaklardan karşılanacağını belirtti.

Erdoğan, ''Çünkü Türkiye bir istikrar ülkesi, Türkiye bir güven ülkesi. Türkiye 2023'e böyle büyük böyle çılgın, böyle muhteşem bir projeyle girmeyi fazlasıyla hak etmektedir ve bunun adımını attık.'' diye konuştu.

İstanbul Boğazı'ndan günde ortalama 149 gemi geçtiğini ve yeni kanalın deniz trafiğini artıracağını belirten Erdoğan, şu anda gemilerin Boğaz'dan geçmek için bekleme maliyetinin yıllık 1,4 milyar doları bulduğunu, bu maliyetin ortadan kalkacağını vurguladı.

Başbakan Erdoğan ayrıca, Atatürk ve Sabiha Gökçen havaalanlarının artık ihtiyaca cevap vermediğini söyledi ve Türkiye'nin en büyük havaalanını da İstanbul'da yeni bölgede yapacaklarını açıkladı.



Kaynak : http://www.internethaber.com/cilgin-proje-Istanbula-ikinci-bogaz-343410h.htm#ixzz1Kjc0S6fn