Bursa'da şehrin göbeğinde sağlık ocağından mahrumlar Bursa'da şehrin göbeğinde sağlık ocağından mahrumlar

Binlerce kişiyi kar vaadiyle dolandırdığı gerekçesiyle, Brezilya'da teslim olmasının ardından Türkiye'ye iade edilerek tutuklanan Çiftlik Bank davasının sanığı Mehmet Aydın ilk kez hakim karşısına çıktı.

Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Mehmet Aydın tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

AYLIK GELİRİNİN OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Kimlik tespiti yapılan sanık Aydın evli olduğunu ve sabıkasız olduğunu söyledi. Ortaokul mezunu olduğunu, cep telefonu kullanmadığını ve işsiz olduğunu belirten Aydın, aylık geliri olmadığını söyledi.

Kimlik tespitinin ardından mahkemede savunma yapan Aydın, “Ben İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma dosyasındaki tüm savunmalarımı tekrar ederim” dedi.

‘MAĞDURLARIN ZARARINI GİDERECEK HALİHAZIRDA PARAM YOK'

Mahkeme başkanı Aydın'a “Mağdurların zararını giderecek misin” diye sordu.

Savunma yapan Mehmet Aydın, “Paraguay'da bitcoin üretim tesisi vardı. Uruguay'da 5 milyon dolarlık mal varlığıma devlet tarafından el konuldu. Hakkımda yakalama kararı çıkarılınca Paraguay'a gönderdiğimiz ve Osman Naim Kaya'nın elinde bulunan 7 milyon dolarlık bitcoin işletme tesisime de Osman Naim Kaya tarafından el konuldu. Osman Naim Kaya hakkındaki soruşturma nedeniyle Uruguay'da tutuklandı daha sonra ev hapsine ayrıldı. Şu an ne yaptığını bilmiyorum. Ev hapsinden sonra görüşmedim. Türkiye'deki mal varlıklarıma da devlet tarafından el konuldu. Mağdurların zararını giderecek halihazırda bir param yok. Ancak Kıbrıs'ta ve Türkiye'de bulunan el konulan mal varlıklarımla mağdurların zararını gidereceğim” dedi.

‘SORUN VE KONTROL OLMADAN BREZİLYA'YA GEÇTİM'

Mehmet Aydın, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ettiğini söyledi. Mahkeme başkanı sanığa, farklı ülkelere giderken pasaportları nasıl temin ettiğini sordu.

Aydın ise, “Hakkımda kırmızı bülten çıkarılana kadar farklı ülkelerde bulundum. Kırmızı bülten çıkarıldığında Uruguay'daydım. Buradan Brezilya'ya geçtim. Farklı iki il gibi buraları düşünebiliriz. Herhangi bir sorun ve kontrol olmadan Brezilya'ya geçtim ve konsolosluğa teslim oldum. Ben yurt dışına çıkarken hakkımda yakalama kararı yoktu. Beraatimi isterim” dedi.

Mehmet Aydın'ın mağdurların zararını giderebilecek durumda olduğunu söyleyen Avukat Fatih Kuş, “Sistem kapatıldıktan sonra 200 kişinin mağduriyetini gidermiş, mal varlığına el konulduğu için diğer mağdurların zararını giderememiştir” dedi.

KAÇMA ŞÜPHESİ GEREKÇESİYLE TUTUKLANDI

Mahkeme, sanığın üzerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, üzerine atılı suçlar için öngörülen ceza miktarı ve yurt dışında uzun süre kaçak olarak bulunması dikkate alındığında kaçma şüphesinin bulunduğu belirterek, tutuklanmasına karar verdi.

Mahkeme, Aydın’ın savunması alındığı için hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına karar verdi. Öte yandan sanık Mehmet Aydın’ın bir sonraki celse duruşmada hazır edilmesine karar verildi.

NE OLMUŞTU?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu 18 örgüt yöneticisinin, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma/yönetme”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanma suretiyle nitelikli dolandırıcılık”, “ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından 22 bin 580’er yıldan 75 bin 260’şar yıla kadar hapis ile cezalandırılması talep edilmişti.

Çiftlik Bank davasının sanığı ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın, Brezilya Sao Paulo'da teslim olmasının ardından iade edilmek üzere Türkiye'ye getirilmişti.Mehmet Aydın sevk edildiği hakimlik tarafından, 7 Temmuz 2021 tarihinde “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı”, bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçlarından tutuklanmıştı.

https://www.sozcu.com.tr/