E Devlet üzerinden erişime açılan soyağacı uygulamasından sonra birçok kişinin kafasında yeşil ışık yandı. Peki çifte vatandaşlık nasıl alınır?

E Devlet sorgulamasında göçmen olduğunu öğrenenler, AB üyesi ülkelerden çifte vatandaşlık almak için harekete geçti. Milyonlarca vatandaş, geçtiğimiz günlerde E Devlet'te başlatılan ‘soyağacı sorgulama’ hizmetinden dedelerinin kökeniyle ilgili bilgiler elde etti. Bazı vatandaşlar aslında göçmen olmadığını, bazıları ise Bulgar ya da Boşnak göçmeni olduğunu öğrendi. Bunun üzerine özellikle Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan ve Romanya göçmeni olduğunu öğrenen vatandaşlar, çifte vatandaşlık almak için harekete geçti. Bulgaristan, Bosna-Hersek, Makedonya ve Romanya çifte vatandaşlık veriyor. Yunanistan ise Mübadele Anlaşması gereği vatandaşlık vermiyor. Ancak annenin, babanın, dedenin, anneannenin ya da babaannenin ‘Yunan kimliği’ olan kişilere vatandaşlık yolu açılabiliyor.

Farklı nedenlerle Türkiye dışında başka ülkelerin vatandaşlığına hak kazanan bireyler hem Türkiye hem de diğer ülkenin vatandaşlığını beraber elde edebilirler. Bu gibi durumlarda tercih edilen ve başvurulan ülke oldukça önemlidir. Kimi ülkeler yalnızca kendi vatandaşlığı için onay verirken Türkiye vatandaşı olmanıza engel olmaktadır. Bunun aksine bazı ülkelerde ikili veya çoklu vatandaşlık elde etmek mümkün.

Çifte vatandaşlık, bürokrasi adımlarının hemen arkasından nüfus müdürlüklerine bildirilmesi gereken bir zorunluluktur. Bu nedenle iki ülkenin vatandaşı olduğunuzda her iki ülkeye dair kimlik sahibi olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde sonradan vatandaşı olduğunuz ülkede nüfusa dair işlemler yapmak zor olacaktır.
 

 Milyonlarca vatandaş, geçtiğimiz günlerde e-devlette başlatılan ‘soyağacı sorgulama’ hizmetinden dedelerinin kökeniyle ilgili bilgiler elde etti. Bazı vatandaşlar aslında göçmen olmadığını, bazıları ise Bulgar ya da Boşnak göçmeni olduğunu öğrendi. Bunun üzerine özellikle Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan ve Romanya göçmeni olduğunu öğrenen vatandaşlar, çifte vatandaşlık almak için harekete geçti. Bulgaristan, Bosna-Hersek, Makedonya ve Romanya çifte vatandaşlık veriyor. Yunanistan ise Mübadele Anlaşması gereği vatandaşlık vermiyor. Ancak annenin, babanın, dedenin, anneannenin ya da babaannenin ‘Yunan kimliği’ olan kişilere vatandaşlık yolu açılabiliyor.

BİZZAT MÜRACAAT
Çifte vatandaşlık almak isteyen kişiler bizzat kendileri ya da bu işi yapan hukuk büroları aracılığıyla ülkelerin Adalet, Dışişleri ya da İçişleri Bakanlıkları veya konsolosluklara başvuracak. Başvuru yaparken, gerekli belgelerin tercümesi yapılmış ve noter tasdikli olması gerekiyor. Bulgar göçmeni olduğunu öğrenen kişiler Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na bağlı çalışan Vatandaşlık Genel Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekiyor. Dedelerinin Romen ve Boşnak olduğunu öğrenen vatandaşlar ise Bosna Hersek ile Romanya vatandaşlığı alabilmeleri için bu durumu kanıtlayan belgelerle ilgili konsolosluklara başvuracaklar. Makedonya vatandaşlığına başvurmak isteyenler ise gerekli evrakları tamamladıktan sonra İçişleri Bakanlığı’na başvuru yapabiliyor. Vatandaşlık başvurusu reddedilen kişilerin, ilgili ülkede dava açma hakkı var. Bu kişilerin uluslararası platformlarda ya da Türkiye’de dava açma hakları bulunmuyor.

UZMANLARDAN GÜVENLİK UYARISI: PAYLAŞMAK ÇOK TEHLİKELİ
Siber güvenlik uzmanları, "alt-üst soy raporunu" "e-Devlet" sistemi üzerinden öğrenen vatandaşların bu bilgileri sosyal medyada paylaşmasının çeşitli mağduriyetlere sebep olduğunu belirtti. Bilişim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel “Soyağacı hizmeti faydalı ama bu bilgilerin sosyal medyada paylaşılıyor olması çok riskli. Çünkü bilgisayar korsanları, soyağacından elde ettikleri bilgileri dolandırıcılık için anahtar olarak kullanıyor. Örneğin, bir bankayı aradığınızda annenizin kızlık soyadı sorulur. Siz sosyal medyada, soy raporunu açık şekilde paylaştığınızda bu bilgileri de vermiş olursunuz” dedi. Siber güvenlik uzmanı Ali Keskin de "E-Devlet, bütün kişisel bilgilerinizin barındığı sistem olması sebebiyle size özeldir. Bir başkası ile asla paylaşılmaması gereken önemli bir konudur” ifadelerini kulandı.

Türk Vatandaşlık Kanunu'na Göre Çifte Vatandaşlık Kanunu

5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu’nun 44. Maddesinde Çoklu Vatandaşlık şu şekilde düzenlenmiştir :

“Herhangi bir nedenle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişilerin, bu durumlarına ilişkin belgeleri ibraz etmeleri ve yapılacak inceleme sonucunda kayden aynı kişiler olduklarının tespiti halinde, nüfus aile kütüklerindeki kayıtlarına çok vatandaşlığa sahip olduklarına dair açıklama yapılır.”

Çifte Vatandaşlık Elde Etmenin Şartları Nelerdir?

Her ülkenin kendine göre çifte vatandaşlık şartı bulunmaktadır. Bunun yanında bazı kriterler ortak kabul edilebilmektedir. Öncelikli şart tercih ettiğiniz ikinci ülkede dünyaya gelmenizdir. Doğduktan bir süre sonra kendi ülkenize dönmüş olsanız dahi doğum yeriniz yurt dışı ise bu durumda çifte vatandaşlığa başvuruda bulunabilirsiniz.

Türk vatandaşlığı kanununa göre, kendi istekleri ile yabancı bir devlet vatandaşlığına geçen kişilerin, vatandaşlık şartları gereği durumu bildirerek izin almaları halinde, Türk vatandaşlıklarını kaybetmeden aynı zamanda bir diğer ülke vatandaşı olunmasına izin veriliyor. Ancak vatandaşlığına geçtiğiniz ülke, çifte vatandaşlığa her zaman izin vermeyebiliyor.

Çifte vatandaşlık nasıl alınır?

Çifte vatandaşlık almak isteyen kişiler bizzat kendileri ya da bu işi yapan hukuk büroları aracılığıyla ülkelerin Adalet, Dışişleri ya da İçişleri Bakanlıkları veya konsolosluklara başvuracak. Başvuru yaparken, gerekli belgelerin tercümesi yapılmış ve noter tasdikli olması gerekiyor. Bulgar göçmeni olduğunu öğrenen kişiler Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na bağlı çalışan Vatandaşlık Genel Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekiyor.

Dedelerinin Romen ve Boşnak olduğunu öğrenen vatandaşlar ise Bosna Hersek ile Romanya vatandaşlığı alabilmeleri için bu durumu kanıtlayan belgelerle ilgili konsolosluklara başvuracaklar. Makedonya vatandaşlığına başvurmak isteyenler ise gerekli evrakları tamamladıktan sonra İçişleri Bakanlığı’na başvuru yapabiliyor. Vatandaşlık başvurusu reddedilen kişilerin, ilgili ülkede dava açma hakkı var. Bu kişilerin uluslararası platformlarda ya da Türkiye’de dava açma hakları bulunmuyor.

http://www.aksam.com.tr/yasam/alt-ust-soy-bilgisi-cifte-vatandaslik-sorgula-e-devlet-cifte-vatandaslik-nasil-alinir/haber-708995