CHP, AKP ile uzlaşmaya vardı. 27 Haziran'dan bu yana yaşanan kriz sona erdi. CHP milletvekilleri bugün Genel Kurul'da yemin etti.

CHP, AKP ile bir ortak metin konusunda uzlaşarak yemin etmeye karar verdi.
AKP ve CHP yöneticilerinin, geçen cuma ve bugün yapılan toplantılarından çıkan sonuç "basın açıklaması" başlığıyla duyuruldu.

Açıklamada, toplantılara katılan AKP Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP adına Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın’ın imzası yer aldı.

Mutabakat metninde tutuklu milletvekillerinin durumu ile ilgili bir madde yer almadı.

Bir buçuk sayfalık metinde yeni Anayasa vurgusu yapıldı.
AKP-CHP MUTABAKATI
TBMM, milletimizin yeni bir anayasa yapılması talebiyle birlikte birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır. Bu inançla, anayasa dahil, tüm mevzuatın hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz.
Sonuç olarak, Meclisin açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek, Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz.

CHP'nin AKP ile uzlaştığı metinde tutuklu vekillere yönelik hiçbir cümlenin yer almaması dikkat çekti.

SES GÖRÜNTÜ:
Uzlaşmanın ardından CHP Meclis Grubu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Kılıçdaroğlu, toplantıda AKP ile varılan mutabakat ve yemin etme kararı hakkında milletvekillerine bilgi verdi.

Yeminlerin ardından, hükümet programı üzerindeki görüşmelere geçildi.
Krizin CHP ayağı bu şekilde noktalanırken, BDP’li vekillerin boykotu devam ediyor. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, “içinde olmadığımız hiçbir görüşmeyi ve deklarasyonu tanımıyoruz” sözleriyle boykota devam edeceklerini açıkladı.