Yargıtay tarafından bozularak 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen Hrant Dink davası yeniden görülüyor. Duruşma öncesi adliye önünde toplanan grup, “Müsamereyi bırakın asıl sorumluları yakalayın” pankartıyla eylem yaptı.

Dava öncesi Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan Hrant’ın Arkadaşları adlı yaklaşık 250 kişilik grup, basın açıklaması yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de açıklamaya destek verdi. Ellerinde “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeni’yiz’’ afişleri taşıyan grup slogan attı.

Ardından Hrant’ın Arkadaşları grubundan Bülent Aydın, Dink ailesinin mektubunu okudu. Mektupta, “Bundan böyle bizlerle alay eden devlet mekanizmalarının oyunlarına alet olmayacağız ve bu cinayet davasının yeniden görülmeye başlayan duruşmalarına katılmayacağız. Dink en yüksek yargı makamı olarak halkların vicdanını görürdü. Bütün bu yaşananlar için bizlere gelecek adına hala umut veren tek şey halkın geniş kesiminin bu cinayeti vicdanlarında mahkum etmesidir. Bu dava sadece ailemizin değil demokrasiden yana olan herkesin davasıdır’’’ ifadeleri yer aldı.

Daha sonra Hrant Dink’in arkadaşları grubu adına Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya basın açıklamasını okudu. Hrant Dink’in kamu görevlilerinin yardımıyla öldürüldüğü fakat gerçek sorumluların yargı önüne çıkmadığını savunan Kaya, “Hrant Dink’i katillerin önüne atan tetikçileri azmettiren, uygun ortamı yaratan, cinayet işleneceğini bildiği halde hiçbir şey yapmayan yapıyı yine perde arkasında tutmaya devam edecektir. Bundan önceki yargı sürecinde bu dava böyle bitmez diyorduk. Şimdi ise bu dava böyle başlamaz diyoruz. Tablo çok açıktır. Tekrar görülmeye başlanan dava ile tetiğin arkasındaki ellerin hüküm giymesi mümkün değildir. Bir ihtimal tetikçinin yol arkadaşlarına örgüt kurmaktan hüküm verilecek, ancak o milli ve tarihsel yapılanma yargı önüne çıkmayacak, perde arkasında kalmaya devam edecek, kim bilir belki de yeni terfiler almaya devam edecek. Biz Hrant’ın arkadaşları olarak diyoruz ki bu müsamere artık sona ermeli. Gerçek sorumlular hesap vermeli, yargı önüne çıkmalıdır’’ dedi.

CHP’li Mahmut Tanal, “Türk yargısının namusu Hrant’ın davasıdır” dedi.

İHA