CHP, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri savcılıklarının yetki ve görevlerinin sona ermesi için teklif hazırladı.

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi ile CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk tarafından hazırlanan Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasını öngörüyor.

-TEKLİFİN GEREKÇESİ-

Teklifin gerekçesinde, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu için kaldırılan Devlet Güvenlik Mahkemelerinin devamı olduğu belirtilerek, "Aynı hukuk sistematiği içinde farklı yetkilere sahip mahkemelerin bir araya getirilerek yargı birliğinin daha fazla zedelenmemesi için söz konusu mahkemelerin kaldırılması gerekmektedir" denildi.

-TEKLİF NE GETİRİYOR?-

Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, Ceza Muhakemeleri Kanununun 250, 251 ve 252'nci maddeleri yürürlükten kaldırılacak ve Ceza Muhakemeleri Kanununa 7 tane geçici madde eklenecek.

-ÖZEL YETKİLİ AĞIR CEZA MAHKEMELERİ SONA ERİYOR-

Teklife göre, CMK 250, 251, 252 maddeleri uyarınca kurulmuş özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri savcılıklarının yetki ve görevleri, bu kanun yürürlüğe girdiği tarihte sona erecek.
Görevi sona eren özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin yargıç ve savcıları, kadroları ile birlikte ağır ceza mahkemeleri kadrolarına devredilecek. Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, asıl ve yedek üyeleri ile; özel yetkili ağır ceza mahkemeleri Cumhuriyet savcıları da, adli yargı ilk derece ağır ceza mahkemeleri statüsünde görevlerine devam edecek ve başka bir göreve atanmalarına Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilebilecek.
Ortadan kaldırılan özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin araç ve gereçleri, bu mahkemelerin bulundukları adli kaza merkezlerindeki adliyelere devredilecek.

-DOSYALAR CUMHURİYET BAŞSAVCILIKLARINA İNTİKAL EDECEK-

Özel görev ve yetkileri sona eren özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri Cumhuriyet savcılıklarındaki mevcut soruşturma ve dava dosyalarının yargılama ve soruşturmasına, ayrıca bir karar verilmesine gerek kalmaksızın, durumlarına, mahiyetlerine ve kanun hükümlerine göre, bulundukları aşamadan itibaren bu mahkemelerin bulunduğu adli kaza merkezlerindeki adliyelerde görev yapan ağır ceza mahkemelerine ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına derhal intikal ettirilecek.
Daha önce özel yetkili ağır ceza mahkemelerince karara bağlanan dava dosyaları, hangi aşamada olursa olsun başkaca bir işlem yapılmasına ve karar verilmesine gerek olmaksızın bulundukları aşamada adli yargı ilk derece ağır ceza mahkemelerinin statüsüne ve hükümlerine bağlı olarak incelenmeye devam olunacak.İncelemesi sona eren dava dosyaları, ilk kararı veren yetkili ve görevli ağır ceza mahkemelerine gönderilecek.
Özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri Cumhuriyet savcılıkları nezdinde bulunan arşiv, kalem, emanet ve diğer birimleri ayrıca başka bir işleme gerek olmaksızın adli yargı ilk derece ağır ceza mahkemesine ve Cumhuriyet Başsavcılığına devredilecek.(ANKA)
(MG/ÖMR)