ASRIN ÇARKI

Giresun Atatürk Meydanı'nda kalabalığa seslenen Muharrem İnce, bugüne kadar 50 ilde düzenlediği mitinglerle Türk halkına referandumu anlatmaya çalıştığını ifade etti. İnce, “Daha düne kadar 'hayır' diyenlere terörist diyordu, dün tornistan. Asrın çarkı. 'Evet' diyen de saygınmış, 'hayır' diyen de saygınmış” dedi. Anket sonuçlarının iktidarın söylemlerini değiştirdiğini ifade eden İnce, “Gözünü sevdiğimin anketlerini görüyor musun? Bu anketler ne çok işe yarıyor görüyor musun? Baktılar pabuç pahalı, değişti. Niye; adam evet diyor, oğlu hayır. Sen adamın oğluna terörist dersen, o da evet'ten vazgeçer. Baktılar durum böyle, şimdi herkes saygınmış. Aferin, bir noktaya geldiniz. Ne 'evet' diyenler teröristtir, ne de 'hayır' diyenler. İkisi de bu memleketin evladıdır. Ama 'hayır' diyenlere terörist diyen, terbiyesizdir” diye konuştu.

Muharrem İnce, milletvekili seçilme yaşının 18 yaşına düşürülmesiyle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi:

“Evet dersen 18 yaşında milletvekili seçilebilecek. Ben gençlerin de seçilmesini istiyorum ama her sene bir milyon 200 bin insan 18 yaşına basıyor. Kaç tanesi olacak? Bir, iki veya üç kişi. Göstermelik yapacaklar. Giresun’daki fındık üreticisi Mehmet amcanın torunu olacak mı milletvekili? Hayır. Kim olacak, zenginin çocuğu olacak. Yol boyunca bütün üst geçitlerde şehit çocuklarının isimleri yazılı. O çocukların bir özelliği var. Hepsi yer yatağında büyümüş, evinin dışı sıvasız çocuklar onlar, fakir çocukları. Evet demeyi düşünen Giresunlular sesleniyorum; evet dersen, zenginin 18 yaşındaki çocuğu dokunulmaz olacak, 20 bin lira maaş alacak, milletvekili olacak. Fakirin çocuğu 20 yaşında El Bab’ta, Cudi’de şehit olacak. Ben buna hayır diyorum.”

İnce, “Başbakan Binali Yıldırım da arada sırada bizlere laf atıyor, ‘CHP ilginç parti’ diyor. Biz parti derdinde değiliz. Biz Cumhuriyet derdindeyiz. Ülkemizin derdindeyiz. Sen bunu anlayamazsın, çünkü abidik gubidik yöntemlerle Başbakan oldun. Seçime girdin mi, girmedin. Sana bin Ali dedi, bindin. Sonra in Ali der, inersin” diye konuştu.

Giresunlulardan 'hayır' oyu isteyen İnce, “75 yaşındaki evetçi Hasan Amca sana sesleniyorum; oğlan diyor ki, ‘baba çok yaşlandın. Şu fındık tarlasını benim üzerime geçiriver.’ ‘Yapamam oğlum’ diyorsun. Neden, ‘yatalak olursam oğlan bana bakmaz’ diye korkuyorsun. Hasan Amca, sen kendi büyüttüğün çocuğuna bile 10 fındık bahçesinin tapusunu vermiyorsun da, 80 milyonun tapusunu bir kişiye nasıl veriyorsun?” dedi. Yeni anayasa değişikliğinden örnekler veren İnce, kanun ve kararname konularına da değinerek, şunları söyledi:

“Evet dediğiniz takdirde kanunun yerine kararname geliyor. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi. Cumhurbaşkanı sabah kalktı, aldı eline bir kağıt, ‘yaz kızım’ dedi. 3.5 milyon Suriyeli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılmıştır. Yayınla Resmi Gazete’de, bitti. Kararname iki; 'Polis memurları emekli olduklarında emeklilik ikramiyesi 10 taksitte ödenecek.' Bitti, itiraz falan yok. Zaten devlet memuru olup da 'evet' diyecek memurun aklına şaşarım. Çünkü güvenceleri kalmayacak, işten çıkarılma korkusuyla yaşayacak ve mahkemelerde hakkını arayamayacak. Meclis açılınca Recep Tayyip Erdoğan’a gazilik unvanı verilecekmiş. FETÖ’ye 17 üniversiteyi bunlar kurdurdu mu. Ne istediler de vermedik demediler mi? Rabbim bizi affetsin dediler mi? O zaman önce FETÖ’ye hizmetlerinden dolayı bir madalya versinler, sonra gaziliğe bakarız. Atatürk’e gazilik unvanı Sakarya Meydan muharebesinden sonra verildi. Sen bir meydan muharebesi kazanmadığına göre, beygirden düştüğün için gazi olacaksan, kabul.”

İnce, konuşmasının ardından Ordu-Giresun Havalimanı’ndan İstanbul’a gitti.

Kaynak: DHA