PKK/KCK'lı tutukluların girişimiyle gerçekleştiği anlaşılan yangın öncesinde, aynı cezaevinde tutuklu bulunan BDP milletvekili İbrahim Ayhan'ın da koğuşları dolaşarak mahkumları kışkırttığı iddia edildi. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, olayı siyasi mâhkumların çıkardığı yönünde ciddi şüpheleri olduğunu açıkladı.

Şanlıurfa E Tipi Cezaevi'nde 16 Haziran gecesi 13 kişinin ölümü ile sonuçlanan yangınla ilgili soruşturma sürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olayın terör bağlantılı olduğu yönündeki açıklamasını soruşturma sırasında ortaya atılan iddialar da destekliyor. Ayrıca mahkûm yakınlarının yaptığı açık görüşlerde de olayla ilgili ilginç detaylara ulaşıldı. Yangın sonrası gerçekleşen açık görüşler sırasında cezaevinde hükümlü bulunan mahkûm, ailesine KCK üyelerinin cezaevindeki bazı koğuşları gezerek eylem yapmalarını istediğini anlattı. Hükümlü, bazı koğuşlara da sigara kâğıtları ile talimat gönderildiğini iddia etti. Hükümlünün bu iddiasını istihbarat birimleri de doğruluyor. Emniyetten alınan bilgilere göre, yangın öncesi tutuklu BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın, milletvekilliği unvanını kullanarak bazı koğuşları gezdiği iddia ediliyor. Ayrıca siyasî koğuş ile yangının çıktığı C-15 koğuşunun yan yana bulunmasının sesli iletişim imkânı sağladığı da belirtiliyor. Vali Celalettin Güvenç de iddialar ile ilgili olarak "Herhangi bir bildiri koğuşlara gönderilmiş mi gönderilmemiş mi bilemiyorum. Ancak siyasilerin eylem yapılması konusunda kışkırttıkları yönünde ciddi şüphelerimiz var. Bunlar bir bir araştırılıyor, sonuç ilerleyen günlerde daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır." diye konuştu.

ÖCALAN VE KARAYILAN'DAN SİTEM

KCK'ya yönelik yapılan operasyonlar sonucunda zayıflayan terör örgütü eylem yapamaz duruma geldi. Gelişmeler üzerine teröristbaşı Öcalan ve Murat Karayılan'ın "Urfa'da neler oluyor, neden bu kadar zayıf kalındı?" şeklinde uyarılarda bulunduğu ileri sürülüyor. Operasyonlarla cezaevine kapatılan KCK üst yapılanmasının ise ses getirmek amacıyla eylem yapmayı planladıkları belirtiliyor. KCK'nın bunun için PKK'lıların yattığı koğuşun hemen yanındaki koğuşu tercih ettiği belirtiliyor. Öte yandan Şanlıurfa polisi, bir ay içinde KCK yapılanmasına yönelik iki operasyon gerçekleştirdi. Baskınlarda gözaltına alınan 58 kişiden yaklaşık 40 kişi tutuklandı. Son altı ayda yapılan operasyonlarda ise yaklaşık 150 KCK üyesi tutuklandı. Alınan bilgilere göre cezaevindeki yangın, artan tutuklamalara karşı idareyi zor durumda bırakmak amacıyla yapıldı.

Kaynak: Zaman