WikiLeaks’in sızdırdığı özel istihbarat kuruluşu Stratfor’a ait yazışmalarda uzmanlar, eski El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in cesedinin ABD yönetiminin açıkladığı gibi denize atılmadığını, aksine otopsi yapılması için Amerika’ya nakledildiğini ima ediyor. Stratfor’da istihbarat direktör yardımcılığına geçmeden önce ABD Dışişleri Bakanlığı’nın terörle mücadele dairesinde çalışan ve Washington’da son derece geniş bir çevresi olan Fred Burton, Bin Ladin’in öldürüldüğü günün ertesinde, 2 Mayıs 2011 tarihli e-postada naaşın ABD’nin doğusundaki Maryland eyaletinde bulunan Bethesda askerî üssündeki adli tıp enstitüsüne getirildiğini aktararak ekliyor: “Bana bildirildiği kadarıyla cesedi beraberimizde getirmişiz. Tanrıya şükürler olsun.”

Burton, bilgiyi edinmeden önceki yazışmalarında da Bin Ladin’in naaşının denize atılmasına şüpheyle yaklaşarak “Ceset denize atıldıysa, ki kuşkuluyum, bu Adolph Eichmann [Toplama kamplarını organize eden eski Nazi komutanı] tarzı bir dokunuş olur. Nazi’nin külleriyle de aynısını yapmışlardı. Fotoğraf, DNA ve parmak izi isteyeceklerdir. Cesedi bir suç mahalli. Ne FBI’ın ne de Adalet Bakanlığı’nı bunun olmasına izin vereceğini sanmıyorum” diye yazmış. Pakistan’ın operasyondan haberdar olup olmadığını da araştıran Burton, bu konuyla ilgili diğer analistlerle şu bilgiyi paylaşmış: “Pakilere onu öldürdükten sonra söylemişiz ama kamuoyu önünde Pakistan hükümetini öveceğiz. Tam bir saçmalık”

Gizli delillere erişmişler

Burton daha sonra Washington’daki bağlantılarını devreye sokarak,12 Mayıs 2011 tarihli e-postasında Bin Ladin’in yaşadığı evde elde edilen eşyalara ve delillere erişebildiğini duyuruyor. Bu çerçevede Burton, Pakistan istihbaratında ve ordusunda orta ve üst düzey yetkililerin Usame Bin Ladin’in sığınağından haberdar olduğunu, bu kişiler arasında bir de emekli bir generalin bulunduğunu belirtiyor.

ISI’nin eski şefiyle bağlantı

Stratfor, Pakistan istihbaratı ISI’nin eski şefi General Hamid Gül’e onursal üyelik vererek tüm yayınlarını yakından takip etmesini sağlamış. ABD tarafından El Kaide ve Taliban’la bağlantıları olmakla suçlanan ve son derece tartışmalı bir isim olan Gül, Stratfor direktörü George Friedman ve Ortadoğu uzmanı Kamran Bokhari ile defalarca görüşmüş. Stratfor ile Gül Afganistan’daki siyasi durum hakkında birkaç defa bilgi paylaşmış irtibatlarını bugüne kadar sürdürmüş.