Türkiye'nin salname akan açığı 31 bilyon 889 milyon dolar ile akıbet 5,5 senenin en düşüt düzeyine geriledi. AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgiye göre, akan işlemler açığı, ocakta güzeşte senenin ayrımsız ayına mucibince 216 milyon dolar azalışla 2 bilyon 227 milyon dolar oldu. Oniki maaş akan işlemler açığı ise 32 bilyon 105 milyon dolardan 31 bilyon 889 milyon dolara gerileyerek, Ağustos 2010'dan buyana görmüş olduğu en düşüt düzeye indi.

Cari açıkta hanuman ayında gözlenen hudutlu iyileşmede aut tecim açığının güzeşte senenin ayrımsız ayına mucibince gerilemesi anne aktif fiil olurken, asli sağlık dengesinin güzeşte yıldan düşüt bariz vermesi ulama sağladı. Ancak hizmetler dengesinin güzeşte yıldan düşüt aşkın vermesi iyileşmeyi sınırlandırdı.

Analistler, akan açıktaki hudutlu iyileşmenin temel tesiri ve erke fiyatlarındaki azalış seyrin bitmeme edebileceği beklentisi ile sürebileceğini anlatım ediyor. Özellikle Avrupa Birliği ekonomisindeki toparlanma ve İran'a yaptırımların kalkmasıyla ilgilendiren yerlere ihracatın artmasının akan açığa zait yansıyabileceğini tamlayan analistler, Küresel konuşu gelişmelerin ve jeopolitik risklerin de strateji edilmesi gerektiğine ayraç ediyor.

'Cari bariz 27 bilyon dolara gerileyebilir'

Konuya bağlı değerlendirmelerde mevcut Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, salname akan açıktaki düşüşün bu senenin geçmiş ayında yavaşlama gösterse de, başta senenin geçmiş yarısında esasen ivme kazanmasını beklediklerini söyledi.

Ocak ayında akan açığın 2,2 bilyon dolar namına gerçekleşmesiyle, salname akan açığın 2015 sonundaki 32,1 bilyon dolardan 31,9 bilyon dolara mutedil müşterek biçimde gerilediğini anımsatan Tokalı, 'Ancak, küçük ay ayından itibaren, hem temel tesiri tıpkı zamanda mutedil erke maliyetleri doğrultusunda, salname açıktaki düşüşün hızlanacağını ve 27 bilyon dolar civarına derece gerileyebileceğini kestirim ediyoruz' dedi.

'AB ve İran pazarı zait amil olacak'

AA Finans analisti ve iktisatçı Haluk Bürümcekçi ise AB pazarına ihracatın temel etkisiyle 2016'da artışa geçmesi ve İran'a muteber yaptırımların kalkmasıyla bu pazarlarda hareketlenmenin bahis konusu olabileceğini söyleyerek ,'Bu doğrultuda, 2016 senesinde geçmiş yıldan elan faziletkâr akan bariz verileceğini öngörmekteyiz fakat bu kestirim üstündeki riskler şu an dun cepheli görünmektedir' değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA