ANKARA - Zeynep Akyıl,Merve Özlem Çakır

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de tasarrufların milli gelire oranının çok düşük olduğunu belirterek, bunu artırmak için devletin önemli çalışmalar yaptığını söyledi.

Tasarrufları artırmak amacıyla Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) model değişikliği yaptıklarını hatırlatan Şimşek, bununla tasarruf miktarının, 20 milyar liradan 57 milyara lira, katılımcı sayısının 3 milyondan 6,5 milyona ulaştığını kaydetti.

Devlet teşvikleri ile vatandaşlara tasarruf alışkanlıklarını öğretmeye çalıştıklarını anlatan Şimşek, "Eğer ülkemiz zengin olmak istiyorsa, kalıcı bir zenginliği yakalamak istiyorsa, yatırımları artıracak ve bu yatırımlarını iç tasarruflarla finanse edecektir. Şu anda bizdeki cari açık nedeniyle özel sektörün borçları artıyor. Bu da düşük tasarrufu yansıtıyor. Tasarruflar arttıkça cari açık azalacak. Özel sektörün borçlarındaki artış da duracak, geriye dönecek" ifadelerini kullandı.

"Atıl tasarruf yapılıyor"

Şimşek, herkesin gelir düzeyi ne olursa olsun tasarruf etmesi gerektiğini, vatandaşların finansal okur yazarlığının da artırılması gerektiğinin altını çizdi. Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Vatandaşımız tasarruf yapıyor ama tasarruflar atıl. Altın alıyor ama evde tutuyor, bu son derece yanlış. Bugün o altınınızı bankaya verseniz, altın olarak saklayacaklar üzerine size bir miktar da gelir verecekler. İstediğiniz zaman da altınınızı gidip alabileceksiniz. Evde altın tutmanın ne ekonomiye ne size bir faydası var. Bu varlıklar sisteme dahil olursa, yatırımlara yönlendirilecek, yatırımlara kanalize olacak."

Kaynak: AA