İKKB Başkanı Nazan Moroğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı, önceki bakanlardan Av. Önay Alpago'nun yönettiği, “Hukuk Devleti, Kadının İnsan Hakları ve Adalete Erişim” konulu toplantıya konuşmacı olarak  İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal katıldı. “Hukuk devletinde elbette hiç  kimsenin  darbe yapma hakkı olamaz” diyen Kocasakal, gerçek bir darbe olan 12 Eylül davasında göstermelik olarak iki kişinin yargılandığını ifade etti.

Balyoz davası kararlarını eleştiren Kocasakal özetle şunları söyledi:“Davanın başlamasına 3 gün kala mahkeme başkanı değiştirildi. Çamurlu su ile duş alınarak temizlenmiş olunmaz. Böyle bir soruşturma ve yargılama en az darbe kadar vahim ve ağırdır. Kararın adil olması için yargılamanın da adil, kriterlere uygun olması gerekir.Adil yargılamanın özü, delillerin tartışılmasıdır. Balyoz davasında yargılamanın bu aşaması gerçekleştirilmemişti.”

Balyoz davasını, kaldırılmış olan özel yetkili bir mahkemenin karara bağladığını anımsatan  Kocasakal “Özel yetkili mahkemelerin tabelası kaldırıldı. Bunlar ihtisas mahkemesi değil, sivil de değil” dedi.

Toplantıya katılanların sorularını yanıtlayan Kocasakal, “Cumhuriyet devrimi, Atatürk’ün ölümüyle birlikte yarım kalmıştır. Cumhuriyet hala ayakta duruyorsa kadınlar sayesindedir” diye konuştu.

Cumhuriyet okurunun ölümü

Toplantının ardından izleyiciler arasında bulunan Dr. Hüseyin Nazım Oğuz (84) adlı bir kişi fenalaşınca 112 Acil Servis’ten ambulans istendi. Sağlık ekiplerinin tüm çabasına karşın Dr. Hüseyin Nazım Oğuz kurtarılamadı. Hüseyin Nazım Oğuz’un üzerinde bulunan cep telefonundan ulaşılan oğlu Ahmet Oğuz, babasının aneztezi ve reanimasyon uzmanı olduğunu ifade ederek “Babam kalp ve kanser hastası olmasına rağmen ülke sorunlarına bir bilim insanı olarak çok duyarlıydı. Bize de bunu aşıladı. Acımız büyük kendisiyle gurur duyuyoruz” dedi.

Hüseyin Nazım Oğuz, toplantıda söz alarak Cumhuriyet Gazetesi okuru olduğunu söylemiş ve bazı köşeyazılarından örnekler vermişti. Hüseyin Nazım Oğuz’un cenazesi yarın Etiler Camisi’den öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Ulus Mezarlığı’nda toprağa verilecek.


Cumhuriyet