İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgal edilmesi ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Camisi imamının derdest edilmesine ilişkin görüntüler yer alıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz bölgelerinde yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgal edilmesi ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin bin 318 sayfalık iddianamenin detayları ortaya çıkmaya başladı.

Darbecilerin kalkışma sırasındaki eylemlerinin yer aldığı bazı güvenlik kamerası kayıtları da iddianamede yer aldı. İddianamede, Çengelköy Mahallesi Kuleli Caddesi Kuleli Askeri Lisesi karşısında bulunan Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Camisi'ne ne ait güvenlik kamerası görüntülerinde, şüpheli darbeci askerlerin cami imamı Osman Nuri Keskin'i derdest ederek götürdükleri görülüyor.

İddianamede, cami imamının gözaltına alınmasıyla ilgili şüpheli astsubay Gökhan Ceren'in beyanında, ''Camilerden bütün halkın sokağa çıksın şeklinde anonslarını duymamız üzerine Okul Komutanı Mürsel Çıkrıkçı, cami imamını getirmemiz için emir verdi. Bizde imamı aldık getirdik'' ifadeleri yer aldı.

Müşteki olarak ifadesi alınan imam Osman Nuri Keskin de ''Kalkışma sırasında seladan hemen sonra, saat tahminen 00.30 sıralarında kanunlar çerçevesinde, halkımız sokağa çıksın taşkınlık yapılmasın diye anons edildi. Bunlar merkezi sistemden oldu. Bu anons yapıldıktan sonra 40 veya 50 kişilik bir asker grubu geldi. Bana hitaben 'sen sela verip milleti sokağa döküyorsun. Sen kim oluyorsun da bu milleti sokağa döküyorsun, çık dışarıya, çıkacaksın' diye bağırdılar. Beni buradan alıp lisesinin nizamiye kısmına götürdüler. Burada rütbeli bir asker beni tehdit ederek 'sen şimdi git eğer bu sela sesleri bir daha çıkarsa nereye götüreceğimiz sen düşün' diyerek tehdit etti'' dedi.

Kuleli Askeri Lisesi'ndeki faaliyetleri sevk ve idare eden şüpheli Albay Muammer Aygar'ın bu durum karşısında anonsların yaptırılmaması ve sela okunmaması için şüpheliler Gökhan Ceren ve Ferhat Bayar'ı, imamın ikamet ettiği cami üzerindeki konutuna gönderdiği anlatılan iddianamede, şüphelilerin müştekiyi buradan alarak zorla Kuleli Askeri Okulu nizamiyesine getirdikleri belirtildi.

Şüpheli Aygar'ın camiden anons yapılmaması konusunda imam Keskin'i uyardığı, "sen şimdi git eğer bu sela sesleri bir daha çıkarsa nereye götüreceğimizi sen düşün? " yönünde sözler söylediği kaydedilen iddianamede, müştekiye yönelik eylemlerin bütünüyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu oluşturduğu ifade edildi.

Muhabir: Muhammed Enes Can

Kaynak: AA