İZMİR - Ömer Süt

Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından hazırlanan ve İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı "ByLock"la ilgili detaylı bilgilere yer verildi.

İddianamede, FETÖ mensuplarının kullandığı şifreli haberleşme programı "ByLock"un örgüte üyelikte referans gibi kabul edildiği kaydedildi.

Yanlışlıkla indirmek mümkün değil

Programın tamamen gizlilik amacıyla kullanıldığı, hata marjının yüzde 1 olduğu, yanlışlıkla telefona veya bilgisayara indirilip kullanmanın mümkün olmadığına dair bilgilerin yer aldığı iddianamede, ByLock'un Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunda (TÜBİTAK) çalışan örgüt mensubu mühendislerce 24 Aralık 2014'ten sonra "Turkuaz" isimli bir yazılımla güncellenerek örgütün kullanımına uygun hale getirildiği, doğrudan erişimin engellendiği programın kriptolu haberleşme programı olarak kullanıldığı, kullanıcıların rumuz aldığı ve programı kullanabilmek için karşılıklı onay koduna ihtiyaç duyulduğu gibi detaylara da yer verildi.

MİT 18 milyon mesajın 17 milyonunu çözdü

İddianamede, şimdiye kadar yapılan tespitlerde toplam 215 bin kişinin "ByLock" kullandığının belirlendiği, MİT tarafından yapılan çalışmalarda toplam 18 milyon mesaj içeriğinin 17 milyonunun çözüldüğü belirtildi.

Kırmızı, turuncu ve mavi "ByLock'çular"

İddianamede, kırmızı kategorideki kullanıcıların uygulamayı indirip sistem üzerinde sık kullananlar, turuncu kategorideki kullanıcıların uygulamayı indiren ancak sistem üzerinde belirli aralıklarla kullananlar, mavi kategorideki kullanıcıların uygulamayı indiren ancak sık kullanmayanlar olduğu belirtildi.

Kaynak: AA