Bakan Avcı görüşmeyle ilgili bir açıklama yaparak, "İslam Kalkınma Bankası ile Arap Turizm Örgütü arasında gerek Arap yatırımcıların Türkiye'de özellikle turizm alanında yapacakları yatırımlar gerekse Türk yatırımcıların Arap ülkelerinde yapacakları yatırımları garanti altına alan çok güzel bir anlaşma imzalandı. Ülkemize muhtelif Arap ülkelerinden gelen kardeşlerimizin, misafirlerimizin havaalanından başlayarak bütün ülkede ne tür kolaylıklarla karşılanmaları gerektiği konusunda da daha önce başlattığımız çalışmalar vardı, hem onları hem bundan sonra yapılacak çalışmaları gözden geçirdik. Bunun dışında özellikle gençlerimizi, çocuklarımızı ve elektronik alanında çalışan profesyonellerimizi ilgilendiren çok güzel bir projeyi, inşallah birlikte gerçekleştireceğiz. O da bilgisayar oyunları yarışması. Arap ve Türk gençlerinin, profesyonellerinin, öğrencilerinin farklı kademelerde yarışacağı, ürünlerini paylaşacağı bir elektronik turizm festivali düzenleyeceğiz" dedi.


Nabi Avcı, sağlık turizmi konusuna da değinerek, bugüne kadar bu alanda yapılanları ve bundan sonra yapılacakları da ele aldıklarını ifade ederek, "İnşallah bunların semerelerini çok kısa zamanda hem Arap ülkelerinde hem Türkiye'de birlikte göreceğimizi ümit ediyorum" şeklinde konuştu.


TURİZM TEŞVİKLERİ


Bakan Nabi Avcı açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Avcı, Türk ve Arap yatırımcılara sağlanan teşvikler konusunda bir değerlendirme yaparak, "Uyguladığımız teşvik tedbirleri yerli, yabancı ayrımı gözetmeksizin bazı alanlarda bütün yatırımcılar, işletmeciler için geçerli. Türkiye'de turizm sektöründe son dönemdeki durgunlukları aşmak için yaptığımız teşvik tedbirlerinin içerisinde yabancı yatırımcı ve işletmeciler de var. Dolayısıyla Türk yatırımcıların da Arap ülkelerinde yaptıkları ve yapacakları yatırımlarla ilgili farklı teşvik mekanizmaları var. İslam Kalkınma Bankası ile Arap Turizm Örgütü arasında imzalanan anlaşmanın getirdiği yenilik, Arap yatırımcıların Türkiye'de, Türk yatırımcıların Arap ülkelerinde yaptıkları yatırımların Arap Turizm Örgütü tarafından poliçelerinin garanti altına alınması. Dolayısıyla artık yatırımcılar, her konuda Arap Turizm Örgütünün garantisi altında çalışacaklarının bilinciyle yatırımlarını artırabilecek" diye konuştu.


"BÜTÜN DÜNYADA TURİZM SEKTÖRÜNDE BİR DARALMA OLDU"


Bakan Avcı, "Avrupalı turistlere yönelik bir çalışma bulunuyor mu?" sorusuna şöyle yanıt verdi:


"Gerek Rusya'dan gerekse Almanya'dan, İngiltere'den gelen misafirlerimizle ilgili durgunluğu aşma yolunda çalışmalarımız devam ediyor. Bütün dünyada turizm sektöründe bir daralma oldu global terör saldırıları nedeniyle. Türkiye de bundan payını alıyor. 'Özellikle Avrupa'dan bir azalma söz konusu mu?' diye sorarsanız, genel olarak Avrupa'da turizm sektöründe görülen en önemli daralmalardan biri, insanlar tatile gitmemeye başladı. Avrupa'da ciddi miktarda turist azalması... Bütün ülkeler bundan etkileniyor. Bugüne kadar en fazla turist çeken ülkelerden biri olduğumuz için biz en fazla etkileniyoruz ama inşallah 2017-2018'den itibaren açılmaya başlayacak."


Nabi Avcı, Rus turist sayısındaki artışa ilişkin bir soru üzerine Avcı, "Rusya pazarında ciddi bir genişleme oldu ve bunun da artarak devam edeceği görülüyor" dedi.


"KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İLE EL ELE VERİP, İŞBİRLİĞİMİZİ DEVEM ETTİRECEĞİZ"


Arap Turizm Örgütü Başkanı Bandar Fahad Al Fehaid, Bursa'da "Arap Turist Köyü" projesinin hayata geçirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliğinin devam ettiğini belirterek, bilgisayar oyunları yarışmasını da bir an önce başlatmak istediklerini, yarışma için Milli Eğitim Bakanlığının da devreye gireceğini ifade etti. Fehaid, ziyarette kendisine refakat eden bazı Arap yatırımcıların Türkiye tarafıyla işbirliği anlaşmaları imzaladığına dikkat çekerek, "Karşılıklı yatırımların artması, yaygınlık kazanması, Türklerin Arap dünyasında, Arapların Türkiye'de yatırımlarının artması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile el ele verip, işbirliğimizi devem ettireceğiz. Sağlık turizminde özellikle büyük bir potansiyel var. Onu değerlendirmek için gerekli tedbirleri alacağız. Sağlık turizmi getirisi büyük olan bir alan. Suudi Arabistan bu sektörde yılda 27 milyar dolar gibi bir harcama yapıyor. Büyük ölçüde Türkiye kabul görüyor ve her beklentiye cevap verebilecek olanak, yeteneklere sahip bir ülke. Türkiye, istikrarın hüküm sürmesi ve turizm alanında verilen hizmetler başka ülkeleri geride bırakacak düzeyde olduğu için tercih ediliyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA