Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid ve Senato Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell, borç tavanının yükseltilmesi için sürenin dolmasına 24 saatten az süre kala vardıkları anlaşmaya ilişkin açıklamayı Senato Genel Kurulu'nda yaptı.

Reid, "Vardığımız bu uzlaşı, ekonomimize, son derece ihtiyaç duyduğu istikrarı sağlayacak" dedi. McConnell da Kongre ve ABD açısından çok zorlu birkaç hafta geçirdiklerine işaret ederek, "Bugün umudum o ki en acil konuların bir kısmını artık geride bırakabileceğiz" diye konuştu.

Anlaşma, hükümetin 15 Ocak'a kadar yeniden açık kalacak şekilde fonlanması, borç tavanının 7 Şubat'a kadar yükseltilmesi ve 13 Aralık'a kadar iki partiden Kongre üyelerinin de yer aldığı, ülkenin uzun vadeli mali istikrarı üzerinde çalışacak bir bütçe konferans komitesi kurulmasını öngörüyor.

Beyaz Saray: Obama anlaşmayı memnuniyetle karşıladı 

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Senato liderlerinin federal hükümetin yeniden açılması ve borçlanma limitinin yükseltilmesi yönünde vardıkları anlaşmayı memnuniyetle karşıladığı bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, Obama'nın anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ve Kongre'ye onay için hızlıca harekete geçmesi çağrısında bulunduğunu belirtti.

Carney, "Başkan Obama, bu uzlaşıyı oluşturmak için birlikte sergiledikleri sıkı çalışmadan dolayı (Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Harry) Reid ve (Senato Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch) McConnell'ı kutluyor ve Kongre'yi, hükümetin kapalı kalmasına son vermek ve ABD'nin tüm güveni ve itibarını korumak için hızlıca, mümkün olan en erken biçimde adım atmaya çağırıyor" dedi.

Krize çözüm bulmak için müzakereler yürüten Reid ve McConnell, federal hükümetin yeniden açılmasını ve borç tavanının yükseltilmesini sağlayacak ortak bir tasarı üzerinde mutabakata vardıklarını açıklamıştı. Anlaşma, borçlanma tavanını 7 Şubat'a kadar uzatmayı, hükümetin de 15 Ocak'a kadar açık kalabilecek şekilde fonlanmasını, ayrıca bütçe konularında çalışmak üzere, her iki partiden Kongre üyelerinin yer alacağı bir bütçe konferans komitesi kurulmasını öngörüyor. Komitenin başkanlıklarına da Senato Bütçe Komitesi Başkanı Demokrat Patty Murray ve Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi Başkanı Paul Ryan getirildi.

Senato'daki anlaşmanın ardından gözler şimdi Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'ne çevrildi. Meclis'teki Cumhuriyetçi liderlerin TSİ 22.00'de parti üyeleriyle bir toplantı yaparak, Senato'da varılan anlaşmayla ilgili onları bilgilendireceği belirtildi.

Cumhuriyetçiler içerisinde özellikle Çay Partisi hareketinin desteklediği isimler, bütçe krizinin çözülmesi için sağlık reformunda birtakım önemli değişikliklere gidilmesini şart koşuyordu. Ancak Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre, anlaşma, sağlık reformunda çok büyük bir değişiklik içermiyor, sadece, sağlık sigortası edinmek için devlet yardımı alanların bu yardıma hak kazanabilmek için gerçekten uygun olup olmadığından emin olunmasına yönelik bazı ilave tedbirler getiriyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Carney de günlük brifingde, bunu "küçük bir değişiklik" olarak niteleyerek, bu değişiklikte bir sorun görmediklerinin işaretini verdi.

Anlaşmanın Obama'nın imzasına sunulabilmesi için hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nde onaylanması gerekiyor. 

16 Ekim 2013