Zeki Kahraman'ın CHP milletvekili aday adaylığı için görevinden istifa etmesiyle boşalan başkanlık makamının yeni sahibi olan Avukat Zekeriya Birkan için devir teslim töreni düzenlendi. Baro Evi'nde mazbatasını alan Birkan, dünyada dengelerin değiştiğini ifade ederek, "İnsanı anlayamayan, ferdin özgürlük taleplerine cevap vermeyen her sistem bu değişim dalgasının karşısında yıkılıp gitmektedir. Ancak insanlara, özgürlük taleplerine cevap veren sistemlerin daha sağlıklı, daha dayanıklı olduğunu müşahede etmekteyiz. Bu toprakların bir sesi olan Şeyh Edebali'nin sözleri bugünü özetler gibidir: (İnsanı yaşat ki devlet yaşasın). İnsanı ve devleti yaşatmak için ihtiyaç duyulan en önemli unsur, adalet üzerine kurulmuş bir hukuk sistemidir. Hukuk sisteminin güvenilirliğinden söz edebilmek için de hukuk sisteminin mutlaka özgürlükçü olması gerekmektedir" dedi.

Güvenilir, özgürlükçü hukuk sisteminin en önemli teminatının avukatlık mesleği, en önemli kurumunun da barolar olduğunu ifade eden Başkan Birkan, "Baro, insan haklarının ve özgürlüklerin en önemli teminatları arasında yer aldığı gibi, üstlendiği rol itibariyle aynı zamanda çevrenin koruyucusu, kent organizmasının önemli temsilcilerinden birisi ve toplumun desteğine muhtaç olanların önemli destekçilerinden birisidir. Bursa Barosu, 102 yıllık geçmişiyle ülkenin en köklü kurumlarından birisi olarak kendisine yüklenen bu misyonu yerine getirmektedir, getirmeye de devam edecektir. Böylesine köklü bir baronun mensubu olduğum için onur duyduğumu belirtmek isterim. Seçim süreci sona ermiştir. Şimdi el ele vererek, yönetim kurulu üyelerimizle ve siz değerli meslektaşlarımızla uyum içerisinde çalışıp hizmet etme zamanıdır" diye konuştu.

Hangi adaya oy vermiş olurlarsa olsunlar, seçime katılarak demokrasiye bağlılıklarını gösteren, Bursa Barosu'na sahip çıkan bütün üyelere teşekkür eden Birkan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benden önceki başkanlarımız ve yöneticilerimize, mevcut yönetim kurulumuza bugüne kadar yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Genel kurul sürecinde çok önemli bir demokrasi imtihanı verildi. Seçim çalışmaları büyük bir olgunlukla yapılırken, bütün adaylar seçildikleri takdirde yapmak istediklerini üyelerle paylaştı. Ben de grubumuzun ilkeleri ve çalışma programı doğrultusunda oy istedim. Bana göre Bursa Barosu'nun her üyesi başkanlığa layıktır. Bu seçimin kaybedeni yoktur. Herkesin gayesi hizmet etmek olduğuna göre, sonuçta kazanan Bursa Barosu olmuştur. Diğer adaylar olan Şerafettin İrmiş, Ekrem Demiröz, Serap Demir, Hakkı Savunur Soğancı ve Mehmet Mustafa Güneş'e teşekkürlerimi sunuyor ve yeni başlayan dönemde desteklerini bekliyorum".

Baro başkanlığının bir bayrak yarışı ve nöbet değişimi olduğunu kaydeden Birkan, "Nasıl ki tüm başkanlar kendilerinden öncekilerden devraldıkları bayrağı biraz daha ileri götürmek için var üçleriyle çalıştılarsa ben de bu bilinçle görev yapacağım. Benden öncekilerin yükseğe çıkardığı hizmet bayrağını daha da yukarıya taşımaya çalışacağım. Ve benden sonraki başkana bu görevi onur ve gururla devredeceğim. Bugün bana verilen mazbatanın bana yüklediği görevin ve sorumluluğun çok büyük olduğunun farkındayım. Görev dönemimde, herkesin görüşlerini alarak çalışmalarımı sürdüreceğim. Yetkili kurullarda birlikte çalışacağız, birlikte üreteceğiz, ilkelerimize, ülkemize ve cüppemize sahip çıkacağız, bunları yaparken farklılıklarımızı da dışlamayacağız. El ele verip, hukukun üstünlüğü için, mesleki meseleleri çözmek için kenetlenmek zorundayız" dedi.

haberciniz.biz