Ferhat Tüzer, 14 Mart 2010’da Başbakan Erdoğan’ın katıldığı Roman Çalıştayı’nda parasız eğitim pankartı açtıktan sonra dayısıyla buluşmayı planlıyordu. Evet, gözaltına alınabileceğini tahmin ediyordu. Fakat tutuklanacağı aklının ucundan bile geçmiyordu.
Trakya Üniversitesi Makine Bölümü 2. Sınıf öğrencisi ve Gençlik Dernekler Federasyonu üyesi Ferhat’ın anlatımına göre, daha Tekirdağ 2 No’lu Cezaevi girişinde, çıplak aramaya itiraz ettiği için zor kullanılarak üzeri çıkarıldı. 3 hafta tek kişilik hücrede tutuldu. Hücredeki çöpü dökmediğini ileri süren gardiyanla tartıştığı için, iddiasına göre 10 gardiyan tarafından dövüldü, başka bir dayakta kafasında sandalye kırıldı; ardından Kandıra F Tipi Cezaevi’nde hücre cezası süresince mektup, ziyaretçi ve telefon hakkından mahrumdu. En son, 1 Mayıs’ta 1 Mayıs Marşı’nı söyledikleri için idari ceza almışlar. Yitirdiği 19 ay için, “Hakkımı arayacağım. Cezaevi bana, asla peşini bırakmamam gerektiğini öğretti” diyor. 3 kişilik koğuşta birlikte dayak yediği sara hastası koğuş arkadaşı Kemal Avcı’yı merak ediyor. 

‘Okula döner miyim?’
İstiklal’de yürürken Berna Yılmaz, gülücük saçıyor. Gece bekçiliği yapan babası Yusuf Yılmaz ile ablasının düğünü için Kıbrıs’a gitmeye hazırlanıyorlar. Ankara Üniversitesi Antropoloji Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Berna, 19 ayda okuldan atıldı. Dönmek için mücadele edecek. “Tutuklanacağınızı bilseydiniz yine o pankartı açar mıydınız” sorusuna “Evet” diyor. Berna, Bakırköy Kadın Tutukevi’nde ağırlıklı siyasi tutuklularla kalmış. Mektupların aylar sonra ellerine ulaştığını, kimi kitapların verilmediğini, böbrek hastası bir arkadaşının hastaneye sevki sırasında jandarmalarca dövüldüğünü iddia ediyor. Berna, söyleşiden sonra babasıyla Yusuf ile İstiklal Caddesi’nde düğün alışverişine çıkıyor. Ferhat dernekten arkadaşlarıyla ayrılıyor. Cadde hayli kalabalık, hava hayli güneşli…

Başsavcılık: Mesele pankart değil
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz’ın parasız eğitim pankartı için değil, “silahlı terör örgütüne üyelik ve propaganda” suçundan yargılandıklarını açıkladı.
Çağdaş Hukukçular Derneği’ne (ÇHD) göre halen hak arama mücadelesi veren 500 öğrenci tutuklu. ÇHD’ye göre hak arama talepleri, artık toplantı ve gösteri yasası değil, terörle mücadele yasalarıyla değerlendirildiği için sayı bu kadar yüksek.
Uluslararası haber ajansı AP’nin haberine göre terör algısının değiştiği 11 Eylül’den bu yana 66 ülkede 119 bin 44 kişi terör suçlamasıyla tutuklandı. 35 bini hüküm giydi. Benun 3’te biri (12 bin 897 hükümlü) Türkiye’de gerçekleşti. Türkiye böylece 7 bin kişiyi terörden suçlu bilan Çin’i sollayarak listede 1 numara oldu.

Radikal