KAYSERİ

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Kayseri'de Kadir Kas Kongre Merkezi'de Tüketiciler Birliğince düzenlenen "Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konulu konferansta katılımcılarla bir araya geldi.

Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Karatepe, Türkiye'de kimsenin 1982 Anayasası'nı istemediğini dile getirerek, "Niye istemiyoruz, her şeyden önce bu bir darbe anayasası, darbeciler yapmışlar. Katı ideolojik bir anayasa yapmışlar." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında bilgiler veren Karatepe, yeni sistemde koalisyonlara yer olmadığına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Meclis seçilecek, kanun yapacak. Başkan seçilecek yürütme yapacak. Böyle bir kuvvetler ayrılığı ortaya çıkmış bulunuyor. Aynı gün seçim yapılacak. Aynı gün sandık başına gideceğiz, seçim dönemi 5 yıla çıkarılıyor. Aynı gün iki sandık konulacak, birinden başkanı seçeceğiz o yürütmeyi yapacak, diğerinden de Meclisi seçeceğiz o da kanunları çıkaracak. Kanunları Meclis çıkaracak, başkan kanunları uygulayacak. Buna göre ayarlanıyor. Pratik bir sistem. Bu sistemin hükümet çıkaramama gibi bir ihtimali yok. Bu sistemde koalisyon yok, sağlam, güçlü, istikrarlı bir hükumet her zaman oluyor."

Muhabir: Mustafa Önal

Kaynak: AA