Zonguldak'ın Kilimli ilçesindeki göçükte hayatını kaybeden maden işçisi Mustafa Sarı’nın (34) oğlu 16 yaşındaki Doğukan Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine babasının sağ kurtulma ümidiyle 4-5 saat sonra haber verdiklerini, ailesi ve yakınlarıyla gece yarısı ocağa gittiklerini söyledi.

Babasının 7 Ocak 2013’te Kozlu ilçesindeki maden faciasından yaralı kurtulduğunu ve bu göçükten de sağ çıkacağı inancıyla ocak başında beklediğini ifade eden Sarı, şunları belirtti:

"2013’teki kazada haberi aldığımda kuyu başına gitmiştim. Orada bekledim ve babamın hayatta olup olmadığıyla ilgili bana yalan söyleyeceklerini düşündüm. O kazada ümidim yoktu, çünkü küçüktüm. İçimde korku vardı orada. Sağ olduğunu söylediklerinde yalan söyleyeceklerini düşündüm. 'Gözümle görmeyince inanmam' dedim, ölüsünü de dirisini de görmek istedim. O zaman gösterdiler. Dirisi çıktı çünkü. 2013’teki maden faciasında babamı kuyu başında gördüm, çok sevinmiştim. Oradan sağ olarak çıkarılışı hala gözümün önünde. Bu göçükte de çıkar diye umdum ama çıkmadı işte."

Kazanın yaşandığı geceyi anlatmakta zorlanan Sarı, iki gün önce meydana gelen göçüğü duyduklarında da apar topar maden sahasına gittiklerini ve babasının önceki faciadan olduğu gibi buradan da sağ çıkacağına inandığını söyledi. Doğukan Sarı, "Ümidim vardı ama korkum da vardı, sonuçta babamın canı. Hatta babam göçük altında soğukta beklerken maden ocağının ağzındaki sobanın yanına kaç kez çağırdılar ama gitmedim. 'Ben ısınmayacağım, babam çıkacak ve beraber ısınacağız.' dedim. Buna inancım tamdı. Ama ölüsü çıktı." diye konuştu.

"Hep o korku vardı"

Kozlu’daki maden faciasından sonra babasının bir kez daha aynı durumla karşılaşacağı korkusuyla yaşadığını da dile getiren Sarı, şöyle dedi:

"Bir kez daha göçük altında kalırsa diye aklıma geliyordu ve her işe gidişinde hep o korku vardı. Çok kez babama, 'Bir daha ocağa girme' dedim ama bana, 'Ne yapacaksın oğlum, emekliliğime az kaldı. Yer üstünde bir yerde çalışsam daha uzun sürede emekli olacağım. En azından oradan emekli olup ek iş yaparım' diyordu. Nasip olmadı."

"Allah’a şükür aç karnına da gitmedi babam"

İlk maden kazasında küçük olması nedeniyle korkusunun daha fazla olduğunu da aktaran Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

"Çünkü o zaman küçüktüm, aileme bakamazdım. Ama şu anda cesaretim var, her şekilde aileme bakarım. O zaman Allah bize acıdı, babamı bize bağışladı. Babam bizi büyüttü, şimdi gitti. Madenci çocuğu olmak hiç de iyi bir şey değil. Ben babamla her türlü gurur duyuyorum. Bizim için şehit oldu. Allah ondan bin kat razı olsun, mekanını cennet etsin. Artık bana düşen onun emanetlerine sahip çıkmak. Ben de bunu yapacağım. Son günlerde de nedense sürekli kardeşime anneni üzme, bana da ‘Çok ders çalış, kimseden fayda yok’ diyordu. Ocakta saat 8’de yemek yiyorlarmış, Allah’a şükür aç karnına da gitmedi babam. O günde saat 7’de yemek yemişler ve 8 gibi de bu göçük olmuş. Babamın kimseye zararı yoktu, o benim her şeyimdi."

Zonguldak'ın Kilimli ilçesi Gelik beldesinde özel bir maden ocağında yaşanan göçükte mahsur kalan 2 çocuk babası maden işçisi Mustafa Sarı (34), yaşamını yitirmiş, işçinin cenazesi dün Kozlu ilçesinde toprağa verilmişti. Sarı'nın sağ kurtulduğu 7 Ocak 2013'teki maden faciasında ise oğlu Doğukan'ın, kaza yerinde ağlayarak babasının durumunu sorduğu duygulu anlar objektiflere yansımıştı.

Kaynak: AA