Ergenekon davasını izleyen Tarık Akan ülkenin moralinin yerinde olmadığını söyledi

‘Acı bir dönem yaşıyoruz’

HATİCE TUNCER

İkinci Ergenekon davasında tutuklu sanık emekli Albay Levent Göktaş, suçlanmasına dayanak olan ve şahsına ait olmayan 51 Nolu DVDnin kopyasının kendisi gözaltına alınmadan 1 hafta önce çıkarıldığını söyledi.

Silivri’de görülen davanın 106. duruşmasında sanık Levent Göktaş savunmasını sürdürdü. Göktaş, gazeteci Saygı Öztürk ile yaptığı telefon görüşmesinde Levent Paşanın durumu ne oldu şimdi sorusuna verdiği Haber yok kendisinden. Şu anda firari olarak gözüküyorşeklindeki yanıtını açıklarken Levent Ersöz Paşayı hayatımda hiç görmedim, birlikte çalışmadımdedi. İddianamede kasıtlı olarak Poyrazköy davası sanığı emekli Binbaşı Levent Bektaş ile 304 kez görüştüğünün yazıldığını savunan Göktaş, “Levent Bektaş ile yoğunluğunu kendisinden satın aldığım araçla ilgili konuşmalarını kapsayan 2 yıl içinde 151 kez görüşmem vardır dedi.

Eskişehirde annesinin evinde çok sayıda bomba ve silah bulunan Birinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı emekli Albay Fikret Emekin avukatı olduğunu anımsatan Göktaş, “Fikret Emeki 1995 yılında Cudi Dağında PKKye karşı yaptığımız bir operasyonda tanıdım dedi. Göktaş, şunları anlattı: Emek Ankara Merkezde özlük haklarımızı takip için bıraktığımız subaylardan biriydi. Emekin evinde yapılan aramada benim nüfus cüzdan ve TSK kimlik kartımın fotokopisinin bulunma sebebi özel işlem takip maksatlıdır

İlhan Selçuk’u tanımam

21 Haziran 2010da kaybettiğimiz İlhan Selçuku hiç tanımadığını söyleyen Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: Cumhuriyet gazetesinin başyazarı olduğunu her Türk vatandaşı gibi gazeteden bilirim. Kendisiyle hiçbir tarihte, hiçbir görüşmem, irtibatım ve temasım olmamıştır. Savcılık irtibatın olduğunu gösteren bir tane dahi delil gösteremez. İddianamede irtibatım olarak gösterilme gayesi tamamen kötü niyetli, suç yaratma kastına matuf yalan ve yanlış bir bilgidir.

Suçlanmasına dayanak olan ve yazıhanesinde bulunduğu ileri sürülen 51 Nolu DVDnin imajının alınmadığının, orijinalinin ve kopyasının hash değerlerinin hesaplanmadığının altını çizen Göktaş heyete, Orijinali açılmayınca polisin bende bir kopyası var diyerek mahkemeye gönderdiği, bu kopya DVDnin de ben gözaltına alınmadan 1 hafta önce Emniyette oluşturulduğu bilirkişi raporu ile tespit edilen bir DVDde şu dokümanlar vardır demek ne kadar gerçeği yansıtır, mahkemenin takdirindedirdiye hitap etti.

Savunması sırasında Ben ne yaptım başlığı altında görevdeyken girdiği çatışmaları anlatan Göktaş, PKKnin Zap kampına peşmergelerle girdiğini anlattı. TSKnin sınır ötesine yaptığı Çelik 1, Çelik 2, Çekiç, Güneş, Şafak ve Şehit Ahmet Konuksever operasyonlarına öncü ve önden sızan ve hedeflere ilk giren birlik komutanı olarak katıldığını anlatan Göktaş, “O zamanlar gazetelerde kahraman olarak çıkıyorduk. Şimdi başka türlü çıkıyoruz dedi.

Devlet tarafından özel olarak görevlendirilmesi nedeniyle Barzani ve Talabaninin yanında uzun süre kaldığını anlatan Göktaş, PKKlilerin Zap Kampında eğitim gördükten sonra vur-kaç eylemleri yaptıklarını söyledi. GöktaşÖzel Kuvvetler Komutanlığı ve peşmergelerden oluşan 800 kişilik bir güçle Zap’a girdik. 18 gün gece gündüz 54 kez çatışmaya girdik. 800 kişiyle girdiğimiz karargâhtan 60 kişiyle çıktık dedi.

Peşmergeye komuta

Habertürk gazetesinde peşmerge giysisiyle fotoğrafınının yayımlanarak PKK’ye sızdık ifadesinin yer aldığına dikkat çeken GöktaşBu resim yanlış anlaşılmış. K. Irakta peşmergeye komuta ettiğimiz için peşmerge giysisi giymek zorundaydık. Peşmerge gibi hareket ederiz. Yoksa derhal tespit edilirsiniz, sınaypırlar (sniper) derhal sizi vurur. Sızma dediğim PKK ile kampında çatışmaya girmekdedi.

PKKlerin çatışması en zor olanlarının Kız birlikleri olduğunu anlatan GöktaşKız birlikleriyle çatışmak çok zordur. Küçük oldukları için beklerler, onlarla en iyi biz savaşırız dedi. Savunmasını tamamlayan Göktaş, 51 No’lu DVDnin hukuka aykırı delil olarak kabul edilmesini ve tahliyesini talep etti. Duruşma bugüne ertelendi.

Ülkemin morali yerinde değil

Sinema oyuncusu Tarık Akan Silivride 2. Ergenekon davasını izledi. Duruşmadan çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akan şunları söyledi: Ergenekondan yargılanan tüm dostları görmeye geldim. Onlara bir moral olur mu düşüncesiyle geldim. Evet, çok güzel, çok sıhhatliler. Moralleri yerinde. Ama ülkemin morali yerinde değil. Bu acı bir mahkeme. Bunun acısını belki onlarca yıl sonra, yeni nesil, kitaplardan çok daha derinlemesine öğrenecekler. Acı bir dönem yaşıyoruz bence.”

Balbay ile görüşmesine izin verilmediğini anlatan Tarık Akan, İlk anda müsaade etmediler, ama son anda Balbaya da sarıldım, Tuncaya da sarıldım. Onları öptüm. Zor, çok zor diye konuştu.

Cumhuriyet