İSTANBUL

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Anadolu Ajansı’nın global iletişim ortaklığında “İnsani Finans” temasıyla düzenlenen Küresel Katılım Finans Zirvesi'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Borsa İstanbul ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nı (TCMB) kavga ediyormuş gibi yansıtan haberlere değinen Karadağ, "Şunu açıklıkla söyleyeyim; biz Merkez Bankası Başkanı ile kavga etmiyoruz, çok yakın iş birliği içinde çalışıyoruz." dedi.

TCMB ile farklı düşündükleri konular olabildiğini belirten Karadağ, şöyle devam etti:

"Merkez Bankası Başkanımızın para politikası gibi çok meşakkatli bir derdi tasası varken, bir de bu taraftan bizim sıkıntı çıkarmamız yakışık almaz. Çünkü para politikası yanında borsanın 50-60 milyon liralık operasyonu çok küçük kalıyor. Merkez Bankası, günlük 100-150 milyar liralık operasyon yapıyor. Bizim söylediğimiz konu; zaten sonunda kendisiyle de hemfikir kaldık, para politikası işlemlerinde menkul kıymet kullanımı varsa tezgah üstü yerine borsa piyasaları kullanılsın. Hangi para politikasını uyguladığına biz karışmıyoruz. Ama APİ mi yapılıyor, haftalık mı, günlük mü veriliyor; ne yapılırsa yapılsın; menkul kıymet işlemi varsa borsa kullanılsın istiyoruz. Diyelim ki Geç Likidite Penceresi (GLP) yapılıyor, borsada BIST GLP pazarı açalım."

Karadağ, Borsa İstanbul’da altın ve kıymetli madenler piyasasında tüm operasyonu TCMB ile yürüttüklerine işaret ederek, “Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık kapsamında altın gönderen bankaların saklamasını yapıyoruz. Yine diğer işlemlerde sürekli birlikteyiz. Zaten Merkez Bankası Başkanımız ile ocak ayından itibaren BIST piyasalarının kullanılmaya başlanılacağına dair hemfikir kaldık. Bu konuda bir ayrılığımız da yok.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Mücahid Eker

Kaynak: AA