Yapılandırma, 31 Aralık 2010 tarihine kadar olan ödenmemiş vergiler, trafik ve idari para cezaları, sigorta primlerinin de aralarında bulunduğu pek çok kalemdeki alacakları kapsayacak. 31 Aralık 2010'a kadar olan alacakların faizi silinecek ve ödemelere taksit imkanı getirilecek. Alacaklar, TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmesi halinde, vergi cezalarından ve buna bağlı gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek.

Dava açmama şartı
Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekecek. Yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarih itibarıyla tebliğ edilmemiş 120 TL'nin altında kalan idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aldıkları aylıkları yüzde 50 fazlasıyla geri alınması gerekenlerden, bu yüzde 50 fazlaya ilişkin tahsil edilmemiş tutarlar alınmayacak.
Mükellefi zorlamayacağız
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MÜSİAD Ankara Şubesi 18. Olağan Genel Kurulu Toplantısında katıldı. Meclis'ten geçen ''torba'' yasanın önemine işaret eden Şimşek, buna ilişkin olarak, perşembe günü bütün defterdarları ve vergi dairesi başkanlarını toplayacağını ifade etti. Yasanın en önemli boyutunun yapılandırma ve kolaylık sağlamak olduğunu vurguladı. Şimşek, "Maliye Bakanlığı çalışanlarına sesleniyorum; hiçbir şekilde mükelleflerimizi kendi rızaları dışında yok matrah artırımıymış, yok yapılandırma vesaire gibi konularda zorlamalarını hiçbir şekilde tasvip etmeyeceğiz. Bunu yapan arkadaşlarımızı da disiplin kuralları çerçevesinde gerekli değerlendirmeye tabi tutacağız."
ANKARA (Bugün)