İstanbul'da 23-24 Mayıs'ta gerçekleştirilecek BM Dünya İnsani Zirvesi için BM Genel Merkezi'ndeki hazırlıklar da tamamlanmak üzere. BM Dünya İnsani Zirvesi Sözcüsü Herve Verhoosel, İstanbul'daki çalışmaları için Türkiye'ye hareketinden önce BM Genel Merkezi'nde zirveye ilişkin AA muhabirine açıklama yaptı.

BM'nin 70 yıllık ömründe ilk kez böyle bir zirvenin gerçekleştirileceğini vurgulayan Verhoosel, BM Genel Sekreteri'nin 3 yıl önce böyle bir adım atmayı planladığını duyurduğunda Türkiye'nin buna ev sahipliği yapmaya aday olduğunu ve değerlendirme sonucunda Türkiye'nin seçildiğini belirterek, "Türk hükümetinin bizi harika bir şehir olan İstanbul'da ağırlayacak olmasından dolayı çok mutluyuz. Türkiye'nin daha önce de böyle çok önemli toplantıları organize ettiğini biliyoruz." dedi.

Zirvenin Türkiye'de düzenlenmesinin önemli nedenleri olduğunu ve tüm bölgelere olan coğrafi yakınlığının en başta geldiğini anlatan Verhoosel, "İstanbul, Ortadoğu ve Avrupa'nın merkezinde, Asya'nın da hemen yanında. Bu mükemmel bir konum. Türkiye geçmişte böyle birçok başarılı toplantıya ev sahipliği yaptı. Türkiye insani yardımlar için de muazzam bir kaynak ayırıyor." diye konuştu.

"Ban Ki-mun da mülteci kampında yaşamıştı"

Zirvenin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un kendi inisiyatifi ile organize edildiğini hatırlatan Verhoosel, "Ban Ki-mun Kore'de küçük bir çocukken savaşta ailesi ile evlerinden kaçarak mülteci kampına sığınmak zorunda kalmışlar. Dolayısıyla her şeyini geride bırakarak kampta mülteci olarak yaşamanın ne demek olduğunu kendisi çok iyi biliyor. Ban, Avrupa'da, Türkiye'de, Lübnan ve Suriye'deki mültecilerin neler hissettiğini anlıyor." dedi.

6 binden fazla kişi katılıyor

Verhoosel İstanbul'daki zirveye 6 binden fazla kişinin katılacağını dile getirerek, "Bugün itibarıyla 125 ülke İnsani Zirve'ye katılacağını bildirdi. Bu ülkelerden 50'si devlet veya hükümet başkanı tarafından temsil edilecek. Akreditasyon sürdüğü için bu sayının daha da artmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

BM Genel Merkezi'nde afişli bilgilendirme

Öte yandan BM'de özellikle İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) üye ülkelerin katılımını ve katkısını artırmak için toplantılar ve seminerler düzenliyor. BM Genel Merkezi'ndeki birçok noktaya da İstanbul'da düzenlenecek zirveye ilişkin bilgiler veren afişler asıldı.

Zirve için BM tarafından hazırlanan "https://www.worldhumanitariansummit.org/" internet sayfasında da İstanbul fotoğrafı üzerine sayaç konuldu. Sayaçta zirvenin başlamasına kaç gün ve saat kaldığı görülüyor. Sayfada zirveye ilişkin bilgiler ve dokümanlar yer alıyor.

Kaynak: AA