Milliyet gazetesinden Şükrü Andaç'ın haberi şöyle:

Türkiye'de ayda ortalama 4.6 milyon kişinin ziyaret ettiği, binlerce Türkçe internet sitesine ev sahipliği yapan Google'ın online günlük hizmeti Blogspot'un Digitürk'ün şikayeti sonrası mahkeme kararıyla kapatılması olayı farklı bir boyut kazandı.

Google'ın yaptığı başvuru sonrası hakkında bu kez 'açılma' kararı alınan 'blogspot.com' üzerindeki bloglara Türkiye'de kullanıcıların bir bölümü ulaşıyor ama büyük bir kullanıcı kitlesi hâlâ bu sitelere bilgisayarından giremiyor.

Yaşananların altında siteyi erişime açacak olan internet servis sağlayıcı şirketlere ulaşan resmi yazıdaki bir harf hatası yatıyor. İlgili yazıda 'blogspot.com' yerine 'blogsport.com' yazılması yaşanan bu karmaşaya yol açmış durumda.

'Blogsport.com açılsın'

Mart ayının başında Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi, blogspot.com sitesi üzerindeki bloglara erişimi engelledi. Telif haklarına aykırı içeriğin ilgili bloglardan silinmesi sonrası 'erişime engel' kararının kaldırılması için resmi başvuru yapıldı. Ardından bu konuda 'erişimin yeniden sağlanması' kararı çıktı.

İlk kararın kendilerine ulaşmasıyla birlikte başta TTNet, Superonline ve Koç.net olmak üzere tüm internet servis sağlayıcı (ISP) şirketler 'blogspot.com'a 'erişim engeli' koymuştu. Diyarbakır'dan ulaşan resmi yazıdaki yeni kararla birlikte tüm bloglara erişimin yeniden açılması gerekiyordu. Ama bu olmadı.

Çünkü Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın erişimin yeniden sağlanması kararında IP numaraları doğru olmasına karşılık, "blogspot.com" yerine "blogsport.com" yazıyordu. İlgili kararda 'r' harfi fazladan yazılmıştı.

Hukuk birimleri devrede

Milliyet'ten Şükrü Andaç'ın haberine göreBu yazının ISP'lere ulaşmasıyla bazı şirketler erişim engelini kaldırdı. Ama başta 6.1 milyon abonesi bulunan Türkiye'nin en büyük servis sağlayıcısı TTNet olmak üzere birçok şirket 'blogspot.com'a koyduğu erişim engelini kaldırmadı.
Hukuk birimlerinin tavsiyesi doğrultusunda IP adresleri doğru olsa da sitenin ismindeki yazım hatası yüzünden bu engelin kaldırılmadığı belirtiliyor. Google'ın mahkeme kararındaki 'r' harfini çıkartmak adına yeniden işlem başlattığı buna karşılık yeni bir kararın çıkmasının zaman aldığı ifade ediliyor.

'Sansasyonel kapatmaların BTK ile bir ilgisi yok'

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı (BTK) Tayfun Acarer, yaşanan son 'blog kapatma' olayıyla ilgili olarak, Türkiye'de sansasyon yaratan kapatma kararlarının arkasında kesinlikle kendilerinin olmadığını söyledi. Bu kapatma kararını BTK'nın da kuruma gelen telefonlardan öğrendiğini kaydeden Tayfun Acarer, mahkeme kararlarının direkt olarak ISP'lere ulaşması yoluyla bu engelin uygulamaya konulduğunu kaydetti.

Blog engellenmesi olayında 100 binin üzerinde IP'nin sözkonusu olduğunu hatırlatan Acarer, bu gibi durumlarda nokta atışı olması gerektiğini, sadece telif haklarına aykırı içerik yayını yapan sitelerin kapatılmasının doğru olduğunu iletti. BTK'nın devrede olduğu bu gibi kapatma kararlarınının ilgili içeriğin kaldırılması sonrası yüzde 97.3'ünün yeniden açıldığını ifade eden Acarer, bu konularda bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.