İZMİR - AHMET BAYRAM

Tire Süt Kooperatifince, ilçedeki süt ineklerinin tek merkezde toplanarak üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve daha sağlıklı koşullar yaratılması amacıyla hazırlanan "Bizim Çiftlik Projesi"nin hayata geçirilebilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının mera vasfını yitirmiş bazı alanları kooperatife tahsis etmesi bekleniyor.

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük ortalama 2 bin tona yakın sütün üretildiği Tire'de ineklerin tek merkezde toplanarak sağlıksız hayvancılık şartlarının ortadan kaldırılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi için 4 yıl önce "Bizim Çiftlik" adıyla bir proje hazırladıklarını söyledi.

Proje ile ineklerin kurulacak bir sitede toplanmasının hedeflendiğini anlatan Eskiyörük, "Proje kapsamında yapılacak entegre tesiste hayvanlar için barınak, sağımhane, revir ve doğum odasının yanı sıra laboratuvar, idari bina, eğitim salonları, dezenfeksiyon çukurları, yürüyüş yolları, biyogaz tesisi ile seralar bulunacak." dedi.

"Köylerimiz pırıl pırıl olacak"

Eskiyörük, Türkiye'de büyükbaş süt hayvancılığının yüzde 70'inin 1-9 hayvan sayısına sahip küçük aile işletmelerinde yapıldığına dikkati çekerek, "Bunların kendi başlarına sürdürülebilirliği sağlamaları çok zor. Bizim Çiftlik Projesi'nde bir anlamda 'ineklerin TOKİ'sini' oluşturduk. Üretimi köyün dışına çıkararak köylerimizi pırıl pırıl yapacağız. Organize hayvancılıkla seralar yapıp, hayvanların dışkılarından enerji üreterek köye ayrıca gelir sağlayacağız. Ekonomik ve sosyal açıdan sürdürülebilir bir gelecek hazırlamak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA